Svečano otvorena Roditeljska kuća: Vlast obećala dalje finansiranje

Radiosarajevo.ba
Svečano otvorena Roditeljska kuća: Vlast obećala dalje finansiranje
Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva.

U Sarajevu je danas svečano otvorena Roditeljska kuća za djecu koja bolju od raka i njihove roditelje.

Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva. Nalazi se na lokaciji Betanija bb u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. 

Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja Srce za djecu, istaknula je da je Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH započelo s projektom Roditeljska kuća još 2011. godine s grupom roditelja entuzijasta.

„Naišli smo na brojne prepreke, tako da smo gradnju počeli tek 2014. godine zahvaljujući dobrim ljudima, ljudima dobre volje, podršci i institucija, kao i građana Sarajeva, društveno odgovornih kompanija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mi smo sada ovdje svi sretni, završili smo projekt, naša dječica mogu da usele i da budu uz svoje porodice tokom liječenja“, rekla je Lejla Kamerić za portal Radiosarajevo.ba.

Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović čestitala je na otvaranju Roditeljske kuće i navela da je i ona prošla kroz hemoterapije.

„Iskreno se nadam da će ova kuća olakšati tegobe i djeci i roditeljima. Nadam se da će ova djeca biti hrabra i istrajna. I ja sam to prošla, bila sam bez kose i takva dolazila na posao. Želim da oni koji uđu u ovu kuću izađu sretni i zdravi“, kazala je Izetbegović u svom obraćanju prisutnima.

Na otvaranju su istakli da je na hematoonkološkom odjeljenju Pedijatarske klinike UKCS-a 500 djece izliječeno na teritoriji BiH, te da će Roditeljska kuća pomoći da rezultati liječenja budu veći.

Majka dječaka Faruka Lemeša, koji je presjekao vrpcu kako bi zvanično otvorio Roditeljsku kuću, Subha Lemeš obratila se prisutnima, objasnivši im značaj ove kuće za njenu porodicu.

„Imam dječaka od 9 godina ovdje. Mnogo nam znači što sada mogu doći i brat, sestra i otac da budu s njim. Ranije smo imali stan ovdje na brdu, bilo je jako teško“, rekla je za Radiosarajevo.ba Subha Lemeš.

Obraćajući se prisutnima, majka je istaknula da njen dječak 2,5 mjeseca nije vidio sestru i da je to za nju bio najteži period.

„Jedno dijete vam je ovdje, jedno kući. Pola pameti ovdje, pola tamo... Sada će nam biti mnogo lakše“, kazala je Lemeš.

Na otvaranju Roditeljske kuće istaknuli su da je potrebno sistematsko rješenje za njeno dalje održavanje i finansiranje.

„O samom značaju kuće možda najbolje govori majka koja se danas obratila prisutnim i objasnila šta u njenom životu znači liječenje jednog djeteta i briga o ostatku porodice. Ova ideja je zaista jedna od plemenitijih i efikasniji projekata u kojima smo učestvovali svi zajedno“, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković za Radiosarajevo.ba.

„Imate jedno grandiozno rješenje mlade grupe arhitekata koji su nam rekli da je održavanje Roditeljske kuće jako jeftino, tako da kad to rade pametni ljudi ovog vremena, nije ni to problem i, naravno, nikad neće sigurno biti upitno njeno održavanje i njena funkcija. Ona je dio obaveza svih nas, nemamo dilemu da će ovdje bilo šta zapinjati“, dodao je Konaković.

Roditeljska kuća ima energetski certifikat „A“ ranga što znači da troši manje energije nego bilo koji drugi stambeni objekt koji se sada gradi.

Na otvaranju Roditeljske kuće bio je i veliki broj zvanica, predstavnika medija i vlasti, donatora, zaposlenih na Kliničkom centru, roditelja i prijatelja Udruženja i Roditeljske kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije