Roditelji ih optužili da su odbili primiti dječaka, KCUS to demantirao

5
Radiosarajevo.ba
Roditelji ih optužili da su odbili primiti dječaka, KCUS to demantirao
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / KCUS

Kolegij Discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasio se povodom navoda da je Pedijatrijska klinika KCUS-a odbila prijem i liječenje trinaestogodišnjeg pacijenta Benjamina Semanića iz Cazina.

“Pacijent je u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove. Nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno je da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na Covid-19. Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku”, navode iz Kolegija.

Ističu da se u izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni Covid 19 bolesnici.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

“Vodeći računa o zaštiti pacijenta B.S. ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B.S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje – majke. S toga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže Covid-19 oboljeli”, navode u saopćenju.

Pojašnjavaju da je dežurni ljekar uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana.

“I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje – majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja”, istakli su u saopćenju.

Dodaju da su dječak i majka trenutno hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici KCUS, te je u toku dijagnostička obrada pacijenta i terapijske mjere.

Disciplina za zdravlje djeteta KCUS ulaže velike napore kako bismo omogućili redovne protokole rada, te svim bolesnicima pružili najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu uslugu”, navodi se u saopćenju Kolegija.

Iz Udruženja za cistričnu fibrozu BiH reagirali su večeras nakon što je dječak Benjamin Semanić primljen na Pedijatrijksu kliniku KCUS-a. Na svom Facebook profilu objavili su reakciju.

"Je li se iko zapitao šta su radili cijeli dan ispred Klinike sa ovako teškom dijagnozom? Je li se zapitao iko jesu li imali igdje mjesto gdje će se dijete inhalirati? Oprati ruke? Ugrijati se? Naravno da nije", napisali su u objavi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije