Roditelji očajni: Ko krade bebe iz porodilišta

Radiosarajevo.ba
Roditelji očajni: Ko krade bebe iz porodilišta
Srbiju ovih dana potresa priča o navodnim krađama beba iz porodilišta što, kako tvrde neki roditelji, traje već nekoliko desetljeća.

A.M.B. iz Sremske Mitrovice kaže da je, u saradnji s ginekologom i zetom, uspjela spriječiti krađu svog praunuka, prenosi Alo.

"Bebi nisu dali ni sisati, a kad bi majka tražila da vidi dijete, tjerali bi je u sobu. Povjerila sam sumnje njenom ginekologu. Pobjesnio je i počeo vikati. Tražio je od nas da odmah odemo kod načelnika kako bi se to riješilo, a ako ni tada ne daju bebu majci, da moja unuka potpiše kako na svoju odgovornost nosi dijete kući. Naravno, zetu nisu dopustili dolazak kod načelnika, ali nakon galame koju smo podigli, niko više nije branio viđanje bebe", tvrdi ova žena.

Različita udruženja roditelja koji sumnjaju da su im bebe završile u lancu trgovine djecom zbog usvajanja uputile su prije desetak dana pismo na stotine adresa. Pismo je, prema riječima jedne od majki, Ane Pejić iz Rume, otišlo brojnim parlamentima u svijetu, međunarodnim organizacijama, UN i tijelima EU, svjetskim glasilima, srpskom predsjedniku, premijeru, zastupnicima.

Krađa beba navodno je bila dobro organiziran projekt pod nazivom "Zvjezdano nebo".

Praksa je bila sljedeća: majka rodi, bebu odnesu na jednu stranu, majku na drugu, i nakon nekog vremena ljekari  joj kažu da je dijete umrlo. Majka ne može vidjeti posmrtne ostatke, otpuštaju je kući bez dokumenata i objašnjenja zašto je beba umrla. Nema pravo znati ni gdje je beba pokopana.

Grupa roditelja podnijela je krivične prijave za otmicu beba, ali su one odbačene uz obrazloženje da je djelo zastarjelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije