Roditelji imaju pravo birati obrazovanje za svoju djecu

Radiosarajevo.ba
Roditelji imaju pravo birati obrazovanje za svoju djecu

Bošnjački povratnici iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši nastavljaju s protestnim okupljanjima ispred Područne osnovne škole "Sveti Sava" u namjeri da se njihovoj djeci omogući pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

"Ništa nas neće pokolebati, pa ni prijetnje kaznama. Svoju djecu štitit ćemo od diskriminacije, pa ako treba zbog toga ćemo ići i u zatvor", kazala je za Anadolu Agency  Hava Varoš, majka dvojice učenika.

Dodala je da se u školske klupe vratio samo jedan učenik Bošnjak, te da su stoga netačni navodi ministra prosvjete RS-a Gorana Mutabdžije da se svakog dana djeca vraćaju u školu.

Bojkot nastave bošnjačkih učenika iz Konjević-Polja i Vrbanjaca, koji traje od početka ove školske godine, za AA komentarisala i ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur.

"Prema  pozitivnim propisima BiH i svim međunarodnim standardima, odgovornost za obrazovanje u isključivoj je nadležnosti države, odnosno s obzirom na ustavno uređene BiH, entiteta, odnosno kantona. Oni su, shodno tome, obavezni da roditeljima omoguće pravo da izaberu koju vrstu obrazovanja ima njihovo dijete. Dakle, roditeljima se to pravo mora omogućiti", podsjetila je Džumhur.

Uz podsjećanje na obavezu Ministarstva prosvjete bh. entiteta Republika Srpska da poštuje Konvenciju o pravima djeteta, Džumhur je naglasila da je uz posredovanje Ombudsmena za zaštitu ljudskih prava BiH, na zahtjev građana bošnjačke nacionalnosti, postignut Sporazum o pravu na obrazovanje iz grupe nacionalnih predmeta u Srebrenici.

"Smatram da se po istom principu pitanje uvođenja grupe nacionalnih predmeta trebalo riješiti i u Konjević-Polju i Vrbanjcima", navela  je Džumhur.

Podsjetila je da je Ombudsmen BiH već reagovao u ovom slučaju na zahtjev roditelja iz Konjević-Polja.

"Mi štitimo ljudska prava građana, pa smo, shodno tome, tražili izjašnjenje nadležnih institucija. Dobili smo stav Ministarstva za ljudska prava i civilne poslove BiH, Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS-a, dok izjašnjenje Ministarstva prosvjete RS nismo dobili", kazala je Džumhur.

Istakla je da je u ovom slučaju izuzetno značajno uspostavljanje dijaloga svih strana. Dodala je da bi bilo značajno zatražiti mišljenje Venecijanske komisije Vijeća Evrope o uslovima za provođenje međuentitetskog Privremenog sporazuma o pravu na obrazovanje iz nacionalne grupe predmeta.

Najave iz RS-a da bi sud tokom postupka koji su pokrenuli direktori OŠ "Petar Kočić" i "Sveti Sava" protiv roditelja iz Konjević-Polja i Vrbanjaca koji ne šalju djecu na nastavu mogao donijeti odluku o oduzimanju djece od roditelja zbog, kako navode „zanemarivanja djece“, Džumhur je odbacila uz poruku da se „takva situacija neće desiti“.

"Kada se neko osjeća diskriminisan, država treba učiniti sve da se ta diskriminacija prekine. Pitanje je da li vlast RS-a daljim radnjama vrši dodatnu viktimizaciju roditelja koji su odlukom da njihova djeca ne pohađaju nastavu već ukazali na diskriminaciju", upozorila je Džumhur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije