Roditelji bili protiv: "Gu*a ko krofna" ostaje u lektiri sarajevskih osnovaca

26
I. S.
Roditelji bili protiv: "Gu*a ko krofna" ostaje u lektiri sarajevskih osnovaca
Foto: Depo.ba / Dijelovi iz lektira

Roditelji sarajevskih osnovaca nedavno su primijetili da jedna od knjiga, namijenjena za lektiru njihove djece, sadrži dijelove koji nisu primjereni za taj uzrast.

Radi se o zbirci Alije Isakovića "Lijeve priče" u kojoj su neke od sljedećih spornih rečenica:

"Talijani misle da je moja gu*a krofna? Talijani će misliti da je tvoja gu*a krofna. Oni će od moje k**e misliti da je viršla?", zatim

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

"Fari mu odmjeri od šake do lakta ne mijenjajući položaj", te

"Ona druga ima bolji kupaći kostim, reče tata. Ne vidim joj kostim. Najbolji je kostim koji se ne vidi".

Dijelovi iz lektire za osnovce - undefined

Foto: Depo.ba: Dijelovi iz lektire za osnovce

Kontaktirali smo Naidu Hotu-Muminović, ministricu obrazovanja Kantona Sarajevo povodom ovoga koja je za portal Radiosarajevo.ba rekla da su se ovi nastavni programi zatekli od ranije.

"Obavještavamo vas da smo u procesu konačne izrade predmetnih kurikuluma, koji su bili u procesu javne rasprave, te da ćemo prije njihove konačne objave analizirati sve prijedloge, primjedbe i sugestije. Razumijem i pohvaljujem angažman i zainteresiranost javnosti po pitanju prikladnosti određenih sadržaja u odnosu na dob učenika. Kao ministrica, veoma sam opredijeljena da se prikladnost sadržaja, u odnosu na emocionalnu i fizičku dob, mora uzeti kao važan kriterij u svim daljim koracima u reformi obrazovanja", navela je Hota-Muminović.

Pojasnila je kako su ove nastavne programe donijeli raniji ministri/ice.

Svi su dio dokumenta "Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu FBiH" - koji je donesen na nivou entiteta, a izbor su vršila tručna tijela imenovana koje je imenovalo Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku.

Bitno je napomenuti, kako je pojasnila ministrica, da je Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS pokrenulo aktivnosti na reformi osnovnog i srednjeg obrazovanja, što će uključivati i izradu novih nastavnih planova, uključujući i izbor knjiga za lektiru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije