Riječ meteorologa: Dolaze li nevjerovatne vrućine?

J. Ć.
Riječ meteorologa: Dolaze li nevjerovatne vrućine?
Pixabay / Ilustracija
Kako se već od početka mjeseca upozoravalo na povećanu opasnost od toplotnog udara, odlučili smo pozvati Federalni meteorološki zavod kako bismo saznali da li nas očekuju ekstremne vrućine.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba istaknuo meteorolog Nedžad Voljevica, do 29. juna 2016. godine, u BiH će preovladavati nešto stabilnije vrijeme u odnosu na protekli period, mada još uvijek uz slabije izraženu mogućnost za povremene pljuskovite padavine, ponegdje i jače grmljavinsko nevrijeme lokalnog karaktera.

Srijeda 15.06. će biti oblačna, a u četvrtak 16.06. se očekuje osjetnije zatopljenje, pri čemu će upravo taj dan biti i najtopliji u sedmici koja je pred nama. Maksimalne dnevne temperature dostići će između 32 i 35 °C.

Uz neznatno niže temperature, slično vrijeme očekuje se i u petak 17.06, kada su ponovo moguće poslijepodnevne padavine, izraženije u Krajini i na sjeveroistoku zemlje.
Temperature za vikend neće biti tako visoke kao sredinom sedmice, maksimalne će se kretati između 30 i 32 °C, uz slabiju mogućnost za padavine.

Do kraja mjeseca, očekuje se također promjenljivo vrijeme. Temperature će od ponedjeljka 20.06. postepeno rasti i maksimum dostići od 23.06. do 25.06. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije