COVID / Rijaset dao preporuke: Kako čestitati Bajram u vrijeme pandemije

31. 07. 2020. u 07:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Shodno infrastrukturnim mogućnostima kao i vremenskim prilikama predviđa se organizovanje klanjanja bajram-namaza na otvorenom, na tradicionalnim musalama.

Čestitanja će se obaviti bez fizičkog kontakta i s propisane distance. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera, saopćeno je iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

''U instrukciji koja je u petak upućena svim nadležnim organizacionim jedinicama u Islamskoj zajednici zahtijeva se otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, kao i drugih vjerskih manifestacija osim namaza.

Instrukcija predviđa i da se u džamijama do daljnjeg klanjaju samo farzovi, odnosno da se obavljaju samo obavezne molitve, radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džuma-namaz. Hutba se ograničava na 5 do 7 minuta, a dova uči odmah poslije farza. Sabah-namaz, na dan Kurban bajrama, u džamiji/džematu će klanjati samo imam i džematski odbor. Džamije će za bajram-namaz biti otvorene 15 minuta prije početka namaza uz primjenu mjera zaštite.

Sve navedene mjere nastaviti primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. U skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinim mjestima, glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može poduzeti dodatne mjere.

Također, posebne mjere koje treba poduzimati u vezi sa klanjem kurbana sadržane su u instrukciji koju je ranije uputila Uprava za ekonomske i finansijske poslove'', saopćeno je iz Islamske zajednice, navodi N1.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA