Ekološka katastrofa u rijeci Trešanici: Nafta izazvala pomor ribe!

2
L.S.
Ekološka katastrofa u rijeci Trešanici: Nafta izazvala pomor ribe!
Organizacija sportskih ribolovaca Konjic / Trešanica

Na magistralnom putu M-17 kod mjesta Podorašac došlo je do ogromne ekološke katasrofe na rijeci Trešanici, koja se ulijeva u Neretvu, a cijeli slučaj je prijavljen Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, ispričao je za Radiosarajevo.ba Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

"Izlila se velika količina nafte u rijeku Trešanicu, nažalost pronađeno je oko 150 komada mrtvih riba. Trenutno se mrlja od nafte proteže rijekom Trešanicom od mjesta Podorašac do Jablaničkog jezera u mjestu Donje Selo, gdje se i vrši prikupljanje nafte", priča Trešnjo.

Ističe kako se u samom koritu rijeke Trešanice na svakom dijelu od mjesta Podorašac osjeti prisustvo nafte koja je vidljiva golim okom po površini rijeke, po kamenju i obalama rijeke.

Trešanica - undefined

Foto: Organizacija sportskih ribolovaca Konjic: Trešanica

"Rijeka Trešanica, dužine blizu pet kilometara, je uništena za sportski ribolov na duže vrijeme i trebat će vremena kako bi se nastala šteta sanirala. Mi smo reagovali i prijavili ovu ekološku katastrofu, a na ovoj rijeci Trešanici će se zatvoriti ribolov", kazao je Trešnjo. 

Naglasio je da se rijeka Trešanica ulijeva u Neretvu, a zatim u Jablaničko jezero, gdje su u toku radnje na otklanjanju naftnih mrlja koje se zaustavljaju u Jablaničkom jezeru. Šteta koja je nanesena rijeci Trešanici tek treba da se utvrdi, a kako naglašava sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, ona je uistinu ogromna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije