Rezultati izbora u Mostaru: Ove stranke vode

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati izbora u Mostaru: Ove stranke vode
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izbori u Mostaru

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) objavila je u subotu 26. decembra nove, preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u Mostaru 20. ovog mjeseca. Obrađeni podaci sa 147 od ukupno 150 biračkih mjesta, ne pokazuju promjene u rezultatima glasanja koji su objavljeni do sada.

Prema podacima CIK-a za Gradsku izbornu jedinicu, najviše glasova, 36,51 posto je osvojila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH). Koalicija za Mostar koju čini više stranaka predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA) je osvojila 3,07 posto, dok je BH Blok Mostar, kojeg čine Socijaldemokratska partija i Naša stranka dobio 12,19 posto glasova birača. Slijedi Hrvatska republikanska stranka, Koalicija zajedničke srpske liste „ Ostajte ovdje“ , Platforma za progres i Neovisna lista „ Pravo na grad“. 

HDZ BIH po broju glasova, osim u gradskoj, vodi u još tri izborne jedinice. Koalicija za Mostar, koju uz SDA čine Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) ima prednost u tri izborne jedinice.

Centralna izborna komisija BiH je objavila da u nedjelju, 27. decembra, u Glavnom centru za brojanje smještenom u Sarajevu, počinju pripreme za brojanje glasačkih listića koji su stigli putem pošte.

Kompletne rezultate pogledajte na OVOM LINKU.

"Moguće je da se listići počnu brojati već u nedelju u popodnevnim satima“, saopšteno je iz CIK BiH. 

Izbori za Gradsko vijeće Mostara su poslije pauze od dvanaest godina, održani 20. decembra 2020. godine.

Građani su birali 35 vijećnika a oni će, dvotrećinskom većinom odlučiti ko će biti novi gradonačelnik grada na Neretvi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije