Rezolucija o Jerusalemu: Predsjedništvo BiH uzdržano, Dodik traži da podrže Trumpa

Fena
Rezolucija o Jerusalemu: Predsjedništvo BiH uzdržano, Dodik traži da podrže Trumpa
0 / Anadolija
Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da bude suzdržano u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

To je rečeno Feni u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Prethodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću u kojem je zatražio da BiH podrži Izrael i američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Predsjedništvo BiH je, i sa i bez ovog pisma, donijelo odluku da bude suzdržano u ovom slučaju", potvrđeno je Feni.

S druge strane, Dodik smatra da šef Misije BiH pri UN-u ne treba da podrži rezoluciju.

"Cijeneći svu delikatnost višegodišnjeg problema između Izraela i Palestine, a u svjetlu odluke predsjednika SAD-a Donalda Trampa da diplomatsko predstavništvo SAD premjesti u Јerusalim, tražim od Vas da kao član Predsjedništva iz Republike Srpske učinite sve da šef Misije BiH pri UN ne podrži rezoluciju, koja će se naći pred Generalnom skupštinom, a koja bi išla u pravcu odbacivanja odluke američkog predsjednika", navodi se u Dodikovom pismu koje, pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U pismu se, između ostalog, dodaje da "RS i Izrael imaju prijateljske odnose, te da bi trebalo zaustaviti bilo kakve diplomatske akcije BiH koje bi mogle da naruše to prijateljstvo“.

"U potpunosti razumijemo složenost situacije na Bliskom istoku i zalažemo se za mirno rješenje problema između Izraela i Palestine", stoji u pismu entitetskog predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije