Ibrahim Sagerer-Forić - Bosanac koji živi u Austriji izumio revolucionarni patent

4
Radiosarajevo.ba
Ibrahim Sagerer-Forić - Bosanac koji živi u Austriji izumio revolucionarni patent
FOTO: Facebook / Bergwind

Bosanac u Austriji patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare, a trenutno traži operatere žičara kao partnere za testiranje, objavio je na Facebook stranici Edhem Čustović.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Bilo da se radi o skijaškim žičarama ili normalnim žičarama: s BergWind turbinama proizvodite električnu energiju izvan radnog vremena, povećavate ekonomičnost korištenja svojih žičara i dajete veliki doprinos zaštiti klime i održivom turizmu.

Sarajevski student mašinstva pokušava 'probušiti' smog i spasiti grad

Sarajevski student mašinstva pokušava 'probušiti' smog i spasiti grad

Bosanac 🇧🇦 u Austriji 🇦🇹 patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare! Trenutno traži operatere žičara kao partnere...

Posted by Dr. Edhem Čustović on Sunday, January 22, 2023

BergWind je start-up iz Austrije, čij je osnivač Ibrahim Sagerer-Forić. Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju. Uz patentirane energetske module BergWind, razne žičare mogu se nadograditi u solarne i vjetroelektrane.

Energetske module BergWind dizajnira zajedno sa evropskim proizvođačima vjetroturbina. Ovo su vjetroturbine koje se mogu stegnuti za vučne žičare/sedežnice ili čak garažirati u gondolama! Tako se vjetroturbine mogu jednostavno i modularno instalirati, proširiti i održavati na postojećoj infrastrukturi u vjetrovitim planinama. Izgradnja tornjeva i transport pokretnom dizalicom ili helikopterom nije potrebna.

Prvi prototip BergWind turbine uspješno je testiran. Sagledan je utjecaj opterećenja vjetrom na težište cjelokupne konstrukcije i moguće vibracije. Ispitivanja su također obavljena pri malim brzinama vjetra od 2m/s kako bi se pratilo ponašanje pri poletanju.

Digitalizacija i inovacije za rast i razvoj bh privrede

Digitalizacija i inovacije za rast i razvoj bh privrede

Funkcija inovativnog ovjesa turbine i praćenje vjetra mogu se dokazati bez ikakvih problema. Zatim je planiran pilot projekat u kojem će se 3 turbine postaviti na vučnu dizalicu i testirati na dugoročnom testu.

Ibrahim ima diplomu znanosti (procesno inženjerstvo) i magisterij (konstrukcija postrojenja) na Sveučilištu primijenjenih znanosti Gornje Austrije. Više od 20 godina radi za Lenzing Group (firma koja se bavi razvoj inovativnih postrojenja i procesnih tehnologija oko celuloznih vlakana i srodnih rješenja), gdje je trenutno globalni stručnjak za istraživanje i razvoj.
Ibrahim i BergWind trenutno traže operatere žičara koji žele da s njima provedu prvu pilot studiju. Ima li koga iz Bosne i Hercegovine da napravimo poveznicu sa Ibrahimom?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije