! / Novi zdravstveni sistem u KS: Tri ustanove će biti u jednoj

24. 05. 2022. u 16:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na petom nastavku 52. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo donesena je odluka o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Time je započet proces najavljene reorganizacije zdravstvenog sistema u KS, a on se ogleda u nekoliko faza.

Ministar zdravstva KS, Haris Vranić, istakao je kako se ovaj proces provodi postepeno da ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Prva faza restruktuiranja i reorganizacije obuhvata javne ustanove Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo, koje bi trebale djelovati u sklopu javne ustanove za medicinu rada i sporta KS.

Nova ustanova bi tek trebala biti oformljena, dok će druga druga faza obuhvatiti sve ostale javne zdravstvene ustanove.

"Na ovaj način je cjelokupni proces mnogo lakše realizirati, obzirom da je isti veoma složen, uključuje javne zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo koje imaju veoma složenu organizacijsku strukturu, te predstavlja vrlo važnu reformu u zdravstvenom sistemu našeg kantona, čija realizacija iziskuje mnogo vremena i predanog rada", rekao je Vranić.

"Njime je definisano da u svrhu reorganizacije i optimizacije zdravstvenih ustanova, te boljeg funkcionisanja i finansijske održivosti zdravstvenog sistema ne postoji potreba za organiziranjem posebne ustanove za liječenje studentske populacije. JU Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata će se pripojiti novoformiranoj javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada i sporta KS, te će egzistirati kao organizaciona jedinica navedene ustanove. Želim naglasiti da će studenti imati ista prava kao i do sada, samo što će organizaciona jedinica kojoj su pripadali biti inkorporirana u zavod koji će se osnovati, a koji će predstavljati jedan pravni subjekt", dodao je kantonalni ministar zdravstva.

On je naglasio da će svi uposlenici pomenuta tri zavoda ostati na istim radnim mjestima u okviru buduće ustanove.

Podsjetimo, nešto ranije zastupnici su usvojili prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)