Remek-djela decenijama neprocijenjena

Radiosarajevo.ba
Remek-djela decenijama neprocijenjena

 

Kancelarije u državnim institucijama krase vrhunska umjetnička djela, monumentalna i po umjetničkoj vrijednosti i po formatu. Kako piše Avaz, vrijednost slika, mozaika, tapiserija i drugih zidnih dekoracija, lustera, komada namještaja... prelazi milionske cifre.

No, i pored toga, dvije decenije niko nikada nije napravio procjenu i tačnu vrijednost ovih remek-djela. Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, kazao nam je da se u zgradi Predsjedništva BiH te ambasadama nalaze vrijedne umjetnine.

S obzirom na to da se ne znaju pojedinačni podaci o broju i vrijednosti umjetnina, nameće se pitanje ko se uopće brine o njima, ko ih održava i ko određuje kada je vrijeme za procjenu. “To je u nadležnosti službi koje su pri Predsjedništvu BiH. Od rata do danas nije urađena njihova procjena. Umjetnička galerija to može uraditi, ali samo u slučaju da nas oni angažiraju”, dodao je Krsmanović.

“Vrlo vrijednih radova ima sigurno. Međutim, nemamo podatak koliko ih ima, koji su i koja im je vrijednost. Sa sigurnošću znam da se u jugoslavenskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima nalaze umjetnička djela koja su trenutno predmet sukcesije zbog čega je i formirana komisija”, istakao je Krsmanović.

Admir Mujkić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH, potvrdio je da takve procjene već 20 godina nisu urađene:

“U najvećoj koloniji u jugoistočnoj Evropi Počitelju, boravile su hiljade likovnih umjetnika, književnika, kritičara, glumaca i drugih kulturnih radnika iz Italije, Engleske, Danske, Francuske, Grčke, Kipra, Egipta, Turske...koji su svoje radove, slike, grafike, skulpture donirali u korist iznimno vrijedne umjetničke zbirke, odnosno fundusa Međunarodne umjetničke kolonije Počitelj. I u ovom bh. gradu ima dosta remek-djela.”

Šta BiH dobiva od sukcesije

Prema ranijim informacijama, na raspodjelu čekaju 65,4 miliona dolara vrijedna dobra koja su nekada pripadala diplomatsko-konzularnoj mreži bivše Jugoslavije, i to na području Evrope, Latinske Amerike i Kariba, Azije te Afrike. U skladu sa Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ, BiH treba da pripadne 15 posto od toga iznosa, odnosno objekti vrijednosti 9.855.000 dolara.

Stoga, naša zemlja će na području Evrope imati na raspolaganju iznos od 3.135.000 dolara i tražit će zgrade ambasada SFRJ u Sofiji (Bugarska) i Bukureštu (Rumunija), dok će u Latinskoj Americi tražiti Ambasadu u Buenos Airesu (Argentina). Bit će tražene i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija) i Kairu (Egipat).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije