Reisul-ulema Kavazović pozvao "čestite Srbe" da otkriju mjesta gdje su ukopani ubijeni Bošnjaci

12
Anadolija
Reisul-ulema Kavazović pozvao "čestite Srbe" da otkriju mjesta gdje su ukopani ubijeni Bošnjaci
Foto: AA / Denis Bećirović i reis Husein Kavazović

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Kozarcu, gdje je predvodio dženazu za četiri žrtve iz Prijedora i doline Sane, poručio da je potrebno istrajati na traženju svih nestalih i privođenju pravdi odgovornih za zločine.

"Ostalo je još mnogo onih čije kosti nismo pronašli, kako ovdje tako i u drugim mjestima naše domovine. Zlo, koje ih je pobilo i koje šuti o njihovim lokacijama, još je živo i opire se pravdi. Nažalost, neke zvanične strukture vlasti kriju ga, štite i podržavaju. Ovdje i izvan naš zemlje. Ali mi, nećemo posustati u traganju za njima i nećemo posustati u proganjanju zločinaca. To je obaveza koju ćemo izvršiti, ako Bog da", poručio je reisul-ulema Kavazović.

Istakao je da su mnoge majke, očevi, braća i sestre svoju bol za voljenima odnijeli sa sobom u mezar.

Maestro na harmonici oduševio: Poslušajte kako zvuči kad Samir Nurkić zasvira 'Money Money Money'

Maestro na harmonici oduševio: Poslušajte kako zvuči kad Samir Nurkić zasvira 'Money Money Money'

"Dugo traje naša bol, dugo tragamo za svojim bližnjim koje su prije više od trideset godina zlikovci odveli iz njihovih kuća i mahala i pobili ih samo zato što su bili muslimani, a čija su tijela ostavili bogzna gdje, nastojeći zametnuti trag svoga zločina. Dugo ovo traje, a kraj se još ne nazire. Mnoge majke, očevi, braća i sestre svoju bol za voljenima odnijeli su sa sobom u mezar, ne dočekavši da ih isprate kako su željeli", kazao je.

Podsjetio je da je samo prije nekoliko dana u Srebrenici ukopano još četrnaest Bošnjaka ubijenih u genocidu.

Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

Bećirović: Žrtve ovih monstruoznih zločina su pronađene u čak 73 masovne grobnice

"Većina njih bili su mladi, u punoj snazi, trebalo je da životu podare mnogo dobra. Nažalost, zločinci su ih spriječili i nasilno im oduzeli život. Baš kao i ovima koje danas ispraćamo ovdje", rekao je reisul-ulema Kavazović, dodajući da se ne smije očajavati niti gubiti nada.

"Kao vjernici vjerujemo u sudbinu i prihvatamo sudbinska određenja, nadajući se Božijoj nagradi za to. Ali ne prihvatamo zločince i nismo saglasni sa zlom koje su počinili. Zato ćemo tražiti svoje pravo i na ovom i na onom svijetu. Čestite ljude bosanskih Srba evo i danas molimo da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih, braće i sestara, obavijeste o tome. Nećemo im to zaboraviti", rekao je.

Pozvao je susjede u BiH da hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde.

"Srebrenica i Prijedor jesu mjesta našeg stradanja, ali ih zajedno s našim komšijama možemo učiniti mjestima mira, nade i ohrabrenja za sve nas. Mjestima istine za žrtve i pravde za zločince i one koji ih štite i veličaju. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju. Svi mi u Bosni i Hercegovini snosimo moralnu odgovornost za počinjeni zločin, a posebno u Srebrenici i Prijedoru. Molimo naše komšije da zajedno s nama pronađu snage u sebi, pa hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde", kazao je reisul-ulema Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije