Sarajevo / Reisul-ulema Kavazović na otvaranju zgrade Rijaseta: Ideje, misija i ljubav

28. 05. 2022. u 12:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ovdje ćemo graditi planove i strategije kako našu misiju učiniti jačom, organiziranijom i primjerenijoj vremenu, a učenja vjere bližim ljudima, kazao je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na svečanom otvaranju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima, reisul-ulema Kavazović naglasio je kako će Upravna zgrada biti kuća iz koje će ići neophodne smjernice i napuci mreži promotora dobra i pozivalaca miru, toleranciji i ljubavi.

"U ovu kuću će se slivati ideje, informacije i sve drugo što će nam davati
dragocjene smjernice za naš rad", kazao je reisul-ulema.

Dodao je kako se veličina novootvorenog zdanja ne ogleda u njegovoj monumentalnosti, već u ljubavi i prijateljstvu između dva naroda i dvije vjerske zajednice, Bošnjaka muslimana i Turaka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Dijaneta.

"Izgradili smo još jedno zdanje koje će nas učvrstiti u bratstvu i prijateljstvu i
koje će našu djecu i unuke povezivati u njihovom muslimanskom zajedništvu i
identitetu", naglasio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović, te dodao:

"Ponosni smo i radosni što smo uspjeli doći do kraja ovog velikog posla, ali i početka nove ere u našem radu. Ako Bog da, ovdje ćemo imati sve na jednom mjestu i u združenosti rada naših službi veće izglede za bolji i uspješniji rad.

Stoga, dozvolite mi da, u ovoj posebnoj prilici, spomenem ljude, koji su u proteklih petnaest godina dali veliki doprinos u nastanku same ideje i njenom ostvarenju. Kao što je poznato, ideju je inicirao reisul-ulema dr. Mustafa Cerić, a prihvatili su je članovi Rijaseta u to vrijeme. Veliki broj poslovnih ljudi, poput Fahrudina Radončića, prihvatili su je kao svoju i skupa s brojnim vrijednim našim džematlijama se uključili u njenu realizaciju."

"Zdanje koje je pred nama nije samo zgrada koju vidimo, već i nataloženo duhovno i graditeljsko znanje koje se utjelovilo tokom stoljeća našeg bosanskohercegovačkog urbanog i graditeljskog života i postojanja na ovim prostorima. Profesor Zlatko Ugljen i arhitekta Husein Dropić i atelje iz Tuzle to su znanje uspjeli ugraditi u ovaj objekat."

"Zahvaljujem i libijskom narodu i rahmetli predsjedniku Muameru Gadafiju, neka mu Bog oprosti grijehe, koji je imao nijet da učestvuje u finansiranju", dodao je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)