Otvorena upravna zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH

8
Anadolija
Otvorena upravna zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH
Foto: Anadolija / Svečano otvorenje upravne zgrade

Uz prisustvo brojnih zvanica, danas je u Sarajevu svečano otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine.

Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Svečano otvorenje upravne zgrade  - undefined

Foto: Anadolija: Svečano otvorenje upravne zgrade

Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović u razgovoru ranije za Anadolu Agency (AA) govorio je o značaju jednog ovakvog objekta, ideji, gradnji ali i problemima sa kojima su se suočili tokom njegove gradnje.

"S obzirom na to da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini više od 100 godina nema svog vlastitog sjedišta, 2007. godine grupa entuzijasta predvođena tadašnjim reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem i grupom privrednika iz BiH, iznijela je ideju o potrebi izgradnje sjedišta ili Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH", izjavio je Zajimović.

Nakon prvih prikupljenih sredstava, 2008. godine, položen je kamen temeljac.

"Gradnja je počela 2009. godine. Akciji se priključila i vlada Libije koja je tada donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta. Godine 2009. i 2010. tekli su radovi. Ipak, 2010., zbog nedostatka finansijskih sredstava obustavljeni su radovi na ovom značajnom objektu. Sedam godina je Islamska zajednica tražila nova sredstva kako bi se završio objekat", ispričao je Zajimović.

Kako je kazao, na inicijativu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u partnerskom odnosu sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turkiye obezbijeđena su potrebna sredstva.

Godine 2017. je potpisan protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta, a 2018. već su počeli radovi na dovršetku objekta.

Prema njegovim riječima, svake godine su stručnjaci iz Turske dolazili i nadgledali radove, davali prijedloge i iznosili primjedbe.

Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je impozantno zdanje sa desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na Sarajevo.

"Objekat obuhvata oko 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Predviđeno je da se u njega presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa kancelarijom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika. Radi se o oko 150-200 službenika. Najvažnije da kažemo jeste da će institucije Islamske zajednice biti smještene u ovom prostoru", naglasio je Zajimović.

Smatra da je ogroman značaj ovog objekta.

Svečano otvorenje upravne zgrade  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Dolazak zvanica na otvorenje

"Mislim da još nismo svjesni značaja ovog objekta. Počevši od geografskog položaja i njenog značaja, između Baščaršije kao srca Sarajeva, možemo kazati i BiH, i Šehidskog mezarja Kovači gdje je ukopan naš predsjednik rahmetli Alija Izetbegović. Sama ta činjenica govori o značaju objekta sa geografskog aspekta", izjavio je Zajimović.

Objekat se nalazi iznad Baščaršije i ostalih monumentalnih objekata.

"Objekat je sagrađen na vakufskom zemljištu vakufa Gazi Husrev-bega i to također govori o značaju objekta. Izabran je vakuf jednog od utemeljitelja, pored Isa-bega Ishakovića. Ponosni smo na to što su u blizini najznačajniji objekti poput Fakulteta islamskih nauka s jedne i Vijećnice s druge strane, zatim, vjerski objekti svih religija su u blizini. Dok slušamo zvuke ezana, u isto vrijeme slušamo i zvona naših crkava", istakao je Zajimović.

Projekt je uradio akade­mik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem.

"Zlatko Ugljen je ime koje je poznato u cijelom svijetu, poznat po arhitekturi. Husein Dropić kao njegov najbliži saradnik. Oni su projektovali ovaj objekat sa sedam kubeta, kao sedam nebeskih svodova. To je bio glavni motiv Zlatka Ugljena", dodao je Zajimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije