Reis se oglasio povodom katastrofalnog požara u katedrali Notre Dame

Radiosarajevo.ba
Reis se oglasio povodom katastrofalnog požara u katedrali Notre Dame
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Jedan od simbola Francuske i njenog glavnog grada Pariza, srednjovjekovna gotička katedrala Notre Dame stara 850 godina, ozbiljno je oštećena u katastrofalnom požaru koji je izbio u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima.

Zašto je važna Notre Dame Parizu i Francuskoj

Šta se nalazilo u katedrali Notre Dame po izbijanju požara?

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Tim povodom oglasio se i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Sa žaljenjem smo pratili tužni događaj požara u katedrali Notre Dame u Parizu. Ova tragedija koja je zadesila Katoličku crkvu i francuski narod pogodila je i sve ljude u Evropi i svijetu.

Kulturno blago i simbolika katedrale Notre Dame je naše zajedničko evropsko i ljudsko naslijeđe i zato njeno razaranje doživljavamo kao zajednički gubitak.

Vaša Eminencijo, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u moje lično ime primite još jednom izraze našeg dubokog saosjećanja i iskrenog poštovanja u nadi da će Notre Dame u skoroj budućnosti ponovo zablistati u svoj svojoj raskoši", poručio je Kavazović Nj.E Éricu de Moulins-Beaufortu, predsjedniku Francuske biskupske konferencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije