Reis Kavazović objasnio zašto je rekao 'vlah'

Fena
Reis Kavazović objasnio zašto je rekao 'vlah'
Reisul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) Husein efendija Kavazović našao se na udarima nakon izjave na skupu u Švicarskoj.

Izjavio je "nećemo halaliti nikome ko bude mogao, a ne bude htio da spriječi da vlah bude na čelu Srebrenice".

U prvoj izjavi za medije nakon objavljivanja dijela snimka u kojem je, istrgnuta iz konteksta, na nekim portalima prenesena navedena izjava, reis Kavazović za Avaz je kazao da "i dalje misli da Srebrenicom ne mogu vladati oni koji negiraju genocid u Srebrenici, niti pak oni koji bi negirali zločine nad srpskim stanovništvom".

"Tu sortu ljudi ja nazivam balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu. Svaki Srbin ili Bošnjak koji se prema ovim planetarnim tragedijama odnosi ljudski, moja su braća i ja s tim nemam nikakav problem. Bit ću sretan kada se za načelnika u Srebrenici kandidira neki Srbin koji ne negira genocid", kazao je reis Kavazović za Avaz.

Dodao je da je "to ono što je bila suština njegove poruke ljudima iz Srebrenice, koji žive protjerani u tuđim zemljama i čiji najmiliji naseljavaju najnaseljenije mjesto u Srebrenici, mezarje u Potočarima".

"Sve drugo su tumačenja, na što svako ima pravo", kazao je reis Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije