Reis Kavazović: U borbi sa zlom prvo moramo početi od sebe

Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović: U borbi sa zlom prvo moramo početi od sebe
AA / Reis Kavazović na otvaranju Ferhadija džamije
Na svečanosti danas, povodom otvaranja banjalučke Ferhadija džamije, prisutnima se obratio reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

On je naglasio kako je ovo radostan dan za sve.

"Ferhadija je bila i jeste s božijom pomoći do sudnjeg dana svjedok naše vjere. Braćo i sestre, tokom proteklih stoljeća u ovoj zemlji mijenjale su se različite tvorevine, vladari i politike. Neke su manje ili više htjele dominirati jedne nad drugima.

Mržnji nažalost, još nismo stali u kraj, jer smo zaboravili da u borbi sa zlom prvo moramo početi od sebe. U tome se ogleda najveća tragedija koja još traje.

Okupljeni u Banjoj Luci danas svjedoče obnovi vjere u univerzalno dobro, pobjedi svjetla nad tamom, govori nam da mržnja uzmiče, povjerenje jača i da će izmirenje ojačati naš uznemireni duh. Muslimani, pravoslavci, katolici i jevreji trebaju da grade zajedničku kuću mira i sigurnosti na tlu Evrope. Neka je božiji mir i blagoslov i spas za sve nas", kazao je, između ostalog, Kavazović.

Prema procjeni organizatora i policije, oko stotinu autobusa sa vjernicima i gostima stiglo je u Banja Luku. Također, prema njihovim procjenama otvorenju prisustvuje oko 10.000 osoba.

Ferhadija ili Ferhat-pašina džamija otvara svoja vrata tačno 23 godine nakon što je srušena. Njena obnova je počela prije 15 godina. Prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca, 7. maja 2001, izbili su neredi u kojima je nekoliko stotina vjernika koji su prisustvovali napadnuto, a od posljedica povreda nekoliko dana kasnije preminuo je Murat Badić iz Cazina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije