Reis Kavazović u Ljubljani: Sloveniju smatramo prijateljskom zemljom Bošnjaka

0
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović u Ljubljani: Sloveniju smatramo prijateljskom zemljom Bošnjaka
Foto: Islamska zajednica / Reis Husein Kavazović

Republiku Sloveniju smatramo prijateljskom zemljom Bošnjaka koji u njoj žive i rade, poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji se nalazi u Ljubljani povodom uručenja murasele novom muftiji ljubljanskom Nevzetu ef. Poriću.

"Dozvolite mi da na samom početku istaknem da Republiku Sloveniju smatramo prijateljskom zemljom Bošnjaka koji u njoj žive i rade.

To znači da se oni u njoj ne trebaju osjećati strancima, već domaćima, da je trebaju voljeti, poštivati i činiti joj dobro baš kao i svojoj matici Bosni, sve dok u njoj budu mogli živjeti kao muslimani i imati svoju Islamsku zajednicu koja ovdje ima dugu tradiciju postojanja, tradiciju koja je nedavno krunisana izgradnjom ove veleljepne džamije", rekao je Kavazović u hutbi koju je kazivao u Muslimanskom centru u Ljubljani.

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Ovo su imena trojice uhapšenih u BiH: Na Tiktoku tvrdili da znaju gdje je nestala Danka (2)

Prema njegovim riječima, zasluga za to pripada državi Sloveniji koja je dala saglasnost za njenu izgradnju, zatim državi Katar, koja je tu izgradnju finansirala, te svima na čelu sa muftijom Nedžadom ef. Grabusom, koji je bio snažno angažiran na pripremi i realizaciji projekta i čiji je doprinos u njenoj izgradnji praktično nemjerljiv.

"Nadamo se da će ova džamija značajno doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju, upoznavanju i zbližavanju Slovenaca i Bošnjaka, a da će po njoj i sama Slovenija u civiliziranom svijetu biti još snažnije prepoznavana kao zemlja tolerancije, suživota i mirne koegzistencije različitih kultura i etničkih skupina na njenom tlu", istakao je Kavazović.

Današnju hutbu kazivao je u povodu inauguracije novog muftije u Sloveniji Nevzeta ef. Porića.

"Svaka javna funkcija je prije svega velika odgovornost. Onaj ko je preuzme mora biti svjestan da će pred Bogom i zajednicom odgovarati za nju, to jest položiti račun o tome da li ju je vršio kako treba. Stoga, kada odlučujemo o tome koga ćemo imenovati na neku dužnost, dužni smo tome pristupiti krajnje pažljivo i odgovorno", naglasio je Kavazović.

Kako je kazao, uspješne zajednice su one koje na odgovorne pozicije dovode svoje najbolje kadrove, a neuspješne su one koje postupaju drukčije.

"To je sasvim očevidno i vidljivo golim okom. Islamska zajednica je sve do prošle godine ovdje imala muftiju Nedžada ef. Grabusa. On je na tu visoku funkciju imenovan nakon dugog vijećanja i razmatranja, te nakon iscrpnih konsultacija i analiza. Rezultat toga bio je impresivan.

Ispostavilo se da je odabir bio pravi: muftija Grabus je svoju dužnost obavio na izvanredan način. Ponosni smo na njega i na ono što je uradio ovdje. Hvala mu, ali i vama koji ste ga podržavali i stajali uz njega", rekao je Kavazović.

Kako je naveo, nakon isteka njegova mandata, opet su dugo vijećali i razmišljali o njegovom nasljedniku.

"Kao odgovorni ljudi tražili smo dostojnog nasljednika. Nekog ko će, u najmanju ruku, biti ravan svom prethodniku. Nakon temeljitog pretresanja ovog pitanja, zaključili smo da bi to mogao biti vama dobro poznati Nevzet ef. Porić. On je svojim dosadašnjim načinom života, svojim radom i odnosom prema obavezama zadobio naše puno povjerenje. Nadam se da će i ovaj naš odabir biti dobar i da će Nevzet efenfija biti na visini ukazanog mu povjerenja. Stoga vas sve pozivam da ga podržite i da mu budete na raspolaganju. Pozivam i sve nivoe vlasti u Sloveniji i Slovence da ga prihvate – jednako dobro kako su prihvatili i njegovog prethodnika", istakao je reis Kavazović.

Od Nevzet ef Porića, veli reis, očekuje punu posvećenost obavezama kojim ga zadužuju.

"Njegov zadatak je da brine o svakom muslimanu u ovoj lijepoj zemlji u pogledu duhovne izgradnje, upoznavanja i zastupanja vrijednosti visoke islamske kulture, te njihovom integriranju u društvo kao cjelinu, uz, dakako, očuvanje svog jezika i identiteta. Također, treba da uspostavlja i njeguje dobre odnose s domicilnim stanovništvom, da izgrađuje mostove saradnje s drugim religijskim zajednicama, i da doprinosi duhovnoj i moralnoj izgradnji ljudi; da ljudima pruža nadu i utjehu, duhovnu okrepu i relaksaciju. Za to će mu trebati puno znanja, strpljenja, umješnosti i dobre volje", naglasio je Kavazović.

Podsjetio je da je sinoć bila mubarek noć – Lejletu-l-berat.

"Ona se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. U tradiciji naših muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Kao da nam Allah šalje skrivenu poruku: da će naše želje vezane za inauguraciju novog muftije u Sloveniji, biti ostvarene. Danas je petak, najbolji sedmični dan. Petak je u odnosu na druge dane poput ramazana u odnosu na druge mjesece, a trenutak u njemu u kome se uslišava dova – poput Lejletu-l-kadra u ramazanu", pojasnio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, tradicija bilježi hadis u kome stoji da u petku ima dvanaest trenutaka u kojima Allah uslišava dovu, pa ko potrefi jedan od tih trenutaka i u njemu uputi dovu, dova će mu biti primljena kod Allaha.

"(Ebu Davud) Svaki, pak, tren može biti taj trenutak. Budući da nemamo predaju o tome gdje se tačno nalaze ti trenuci, učenjaci su istraživali koji bi trenutak mogao biti najpodesniji za uslišenje dove. Zaključili su da bi se on mogao nalaziti u vremenu od kada imam sjedne na minber pa dok ne završi s namazom, o čemu postoji i vjerodostojan hadis. (Muslim) Stoga, dok se još nalazim na minberu, upućujem dovu Allahu da blagoslovi našeg novog muftiju Nevzeta ef. Porića, pa da on u ovaj dio naše zajednice i u ovaj društveni ambijent unese obilje dobra, ljubavi i razumijevanja među ljudima", rekao je Kavazović.

Reisul-ulema IZ u BiH je čestitao i nastupajući ramazan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije