Svečanost / Predsjednik Slovenije uručio srebreni orden muftiji dr. Nedžadu Grabusu

28. 12. 2021. u 14:00:00 F. V.

Shares: 0

U Velikoj dvorani predsjedničke palače u Ljubljani predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas uručio je srebreni orden za zasluge muftiji, prof. dr. Nedžadu Grabusu.

Na temelju sedme alineje prvog paragrafa 107. člana Ustava Republike Slovenije, te 3. tačke 7. i 10. člana Zakona o odlikovanjima Republike Slovenije, predsjednik Pahor izdao je uredbu o dodjeli odlikovanja Republike Slovenije dr. Grabusu za, kako je navedeno, uspješno, integrativno i tolerancijski usmjereno vođenje Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Gradio je mostove

U obrazloženju odluke predsjednik Pahor je istakao sljedeće iznimne pohvale na račun muftija Grabusa.

Borut Pahor i dr. Nedžad Grabus - undefined

Foto: Bobo: Sa svečanosti u Sloveniji

"Dr. Nedžada Grabusa je slovenska javnost upoznala 2006. godine s njegovim dolaskom u Ljubljanu, nakon što je bio imenovan za muftiju Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Prije toga se školovao u Gazi Husrev-begovoj medresi i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Radio je i kao urednik vjerskog programa na radiju i televiziji. Imao je i iskustvo rata u Bosni i Hercegovini. Pred njim je zato bio jasan cilj, bio je odlučan da u novom okruženju djeluje povezujuće među članovima svoje Zajednice i da ih međusobno poveže, te istovremeno da ih poveže sa sredinom u kojoj žive u Sloveniji.

Rekao je da je među ljudima potrebno graditi mostove. "Svaki čovjek mora imati svoje malo mjesto pod Suncem, ipak ne može graditi svijet samo za sebe." U desteljeću i pol službovanja u Sloveniji uspjelo mu je s otvorenim, razumnim, punim poštovanja i smirenim načinom vođenja Islamske zajednice uspostaviti snažan odnos s državnim i lokalnim vlastima", naveo je predsjednik Pahor.

U ime Islamske zajednice, podsjetio je, Grabus je 2007. potpisao sporazum s Vladom Republike Slovenije o pravnom položaju Islamske zajednice u Sloveniji.

"U javnim nastupima, predavanjima i razgovorima sa slovenskim i stranim medijima dr. Grabus bio je glas tolerancije koji upozorava na nedostatke u društvenim odnosima i jasno poziva uspostavljanju mirne koegzistencije i zajedničkog života u društvu za opće dobro. Strpljivo i s poštovanjem razvijao je i gradio međukulturni i međuvjerski dijalog u Sloveniji i Evropi. Svojim angažmanom razvijao je i podupirao vrijednosti demokratskog društva koje sve pojedince u zajednici povezuje u odgovorne državljane", dodao je Pahor.

Kako je istakao, vrhunac Grabusovog djelovanja je savremeni Muslimanski kulturni centar Ljubljana, koji grad čini više otvorenim, uključujućim i još ljepšim.

"Arhitekturni biser s mirnom i milom otvorenošću, povezuje Islamsku zajednicu sa širim slovenskim društvom. Period gradnje centra s džamijom i munarom bio je dug, obilježen različitim izazovima na svjetskoj sceni. Taj period seu Sloveniji razvio u uzor, vrijedan poštovanja zajedničkog života i koegzistencije. Kao predavač dr. Grabus sudjeluje s teološkim fakultetima u Ljubljani i Sarajevu, te studentima širi duhovne horizonte s primjerom koji svjedoči o vrijednosti stalnoga obrazovanja i upoznavanja drugih kultura.

Sudjeluje na mnogim međunarodnim znanstvenim konferencijama, autor je i prevodilac članaka, tekstova i knjiga. Muftija Grabus je kopredsjedavajući Vijeća muslimansko-jevrejskih vjerskih vođa u Evropi. Za uspješno, integrativno i tolerancijski usmjereno vođenje Islamske zajednice, država Slovenija mu se zahvaljuje s državnim odlikovanjem", zaključio je predsjednik Pahor.

Nakon uručenja srebrenog oredena za zasluge, muftija prof. dr. Nedžad Grabus održao je počasni u kojem se zahvalio predsjedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahoru i državi Sloveniji za odlikovanje koje mi je dodijeljeno za moj rad u periodu od 2006. do 2021. godine, za vođenje Islamske zajednice u Sloveniji.

"Ovo odlikovanje razumijem kao nagradu mojoj porodici i cijeloj Islamskoj zajednici za nevjerovatno plodonosan period u našim životima koji je obilježen gradnjom snažnih prijateljskih odnosa i uspostavljanjem ljudske i bratske saradnje sa institucijama Republike Slovenije, gradske općine Ljubljana, svih vjerskih zajednica u Sloveniji i općenito sa slovenskim društvom. Vaš čin, poštovani predsjedniče, razumijem kao snažnu poruku i smjerokaz kojim bi trebalo razvijati odnose unutar evropske kulture i civilizacije, prihvatanjem i poštivanjem različitosti. Evropa je prostor u kojem se poštuju demokratska načela na principima pluralnosti i slobode izbora", poručio je dr. Grabus.

Borut Pahor i dr. Nedžad Grabus - undefined

Foto: Bobo: Sa svečanosti u Sloveniji

Baštinici evropskog političkog

Prema njegovim riječima, u političkom, pravnom, medijskom i javnom diskursu vode se "stalne debate o različitim aspektima evropskih vrijednosti, uključujući i pitanja povezana s razumijevanjem uloge religije, crkava i vjerskih zajednica u sekularnoj državi".

"Posebno su važna pitanja u javnim debatama povezana s islamom. Kao pripadnik muslimanske tradicije koja s judaizmom i kršćanstvom dijeli vrijednosti etičkog monoteizma, želim Vam se zahvaliti na Vašem odlučnom razumijevanju i podršci razvijanja koncepta kojeg u svome djelovanju afirmira i promovira i papa Franjo, to jeste uključujuće društvo i gradnja mira među ljudima različitih naslijeđa u Evropi. Mi baštinici evropskog političkog demokratskog koncepta, često smo osporavani i denuncirani zaradi naše muslimanske evropske baštine", naveo je Grabus, te dodao:

"Posebno smo zabrinuti kada negativni komentari dolaze od visokopozicioniranih državnika iz Evropske unije, koji šire antisemitizam i islamofobiju. Uvjereni smo, poštovani predsjedniče, da je uloga Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao autohtone i autonomne evropske vjerske zajednice važna za širi evropski kontekst, jer baštini evropsko i muslimansko iskustvo institucionalnog djelovanja u pluralnom i demokratskom društvu. Hvala Vam što ste to prepoznali na primjeru našeg djelovanja u Republici Sloveniji".

Moramo očuvati mir

Moramo, dodao je muftija Grabus, učiniti sve da se očuva mir i stabilnost, povjerenje i gradnja odnosa koji će biti utemeljeni na istini, pravednosti i pravičnosti, osudi svih zločina, zabrani negiranja holokausta i genocida u Srebrenici, zabrani veličanja osuđenih zločina i zločinaca kako bi mogli graditi i razvijati vrijednosti utemeljene na etičkom monoteizmu među sljedbenicima abrahamovskih tradicija i sa drugim tradicijama u Evropi.

"Spasiti život jednom čovjeku je kao spasiti život cijelom čovječanstvu jeste kur'anski princip. Obaveza vjerskih predstavnika je da grade mir i međusobno razumijevanje u široj društvenoj zajednici, čak i kada se suočavamo s poteškoćama kao što su ekstremna vjerska djelovanja ili nacionalističke ideologije koje šire mržnju prema manjinama. Molim Svemogućeg Boga da nam podari mir, međusobno razumijevanje i poštivanje svih ljudskih bića kao Božijih stvorenja. Uvjeren sam, poštovani predsjedniče, da ćete učiniti sve da se očuva mir i stabilnost u državama koje su ostale nedefinirani otok na jugu Evrope, okružene zemljama Evropske unije, posebno u BiH, koja je prošla kroz težak period od 1992-1995., i koja se još uvijek suočava s posljedicama neprihvatanja vrijednosti zajedništva i mirnog suživota. Još jednom, iskrena hvala", navedeno je govoru dr. Grabusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA