Predsjednik Slovenije Borut Pahor odlikovao muftiju dr. Nedžada ef. Grabusa

0
F.V.
Predsjednik Slovenije Borut Pahor odlikovao muftiju dr. Nedžada ef. Grabusa
Foto: Islamska zajednica Slovenija / Nedžad Grabus i Borut Pahor

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor potpisao je danas Ukaz o odlikovanju muftije sarajevskog dr. Nedžada ef. Grabusa, dugogodišnjeg muftije u Ljubljani, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Odlikovanje muftiji Grabusu dodjeljuje se, kako je navedeno, "za uspješno, kohezivno i tolerantno vođenje Islamske zajednice u Republici Sloveniji".

Prof. dr. Nedžad ef. Grabus rođen je u Krpeljićima kod Travnika. Osnovnu školu završio je u Gučoj Gori, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Europska unija u BiH reagirala na miting i poteze NSRS: Genocid u Srebrenici nije stvar ličnog stava

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu upisao se 1988./1989. Iako je bio apsolvent već 1991./1992. godine, zbog agresije na našu zemlju diplomirao je akademske 1993./1994. godine.

Magistrirao je iz oblasti Akaida 2021. godine, a doktorsku disertaciju na temu "Teorije spoznaje u Akadiu" odbranio u oktobru 2008. godine. Uporedo sa postdiplomskim studijem na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu odslušao je predavanja i položio sve ispite na postdiplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na odsjeku za filozofiju u periodu od 1996.-1999. godine.

Nedžad Grabus i Borut Pahor - undefined

Foto: Islamska zajednica Slovenija: Borut Pahor i Nedžad Grabus

Odlikovanja će biti uručena na posebnoj svečanosti u utorak, 28. decembra 2021., u 11 sati u Predsjedničkoj palači.

Pored dr. Grabusa, Pahor, također, odlikuje kardinala Rimokatoličke crkve dr. Franca Rodeta, za životno djelo i zasluge za osamostaljenje Republike Slovenije i njezinu uspostavu u svijetu, te za promicanje kulture međuvjerskog dijaloga, kao i biskupa mag. Gezo Fila za uspješno, kohezivno i tolerancijom orijentirano vodstvo Evangeličke crkve u Sloveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije