Reis Kavazović: Nećemo dozvoliti da nam slobodu oduzmaju oni koji žele da nas porobe

11
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović: Nećemo dozvoliti da nam slobodu oduzmaju oni koji žele da nas porobe
Foto: MINA / Resul-ulema Kavazović

Nemojte izdati nikada vjeru, ni domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović sinoć na iftaru u Sarajevu sa više od 1.000 mladih iz cijele BiH i regiona, a koji je priređen donacijom Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Oni među nama...

„Nemojte nikada spavati. Budite uvijek oprezni, jer narod ima dušmane koji vrebaju svaku priliku da naude. Nećemo dozvoliti da nam slobodu oduzimaju oni koji žele da nas porobe. Ne smijemo dozvoliti ni onima između nas koji bi da našu slobodu prodaju za nešto što malo vrijedi“, poručio je, uz ostalo, reis Kavazović.

Podsjetio je prisutne da "sloboda nije nikada jednom zauvijek dana" i da  "slobodu dušmani  mogu u da nam oduzmu".

Poznato je gdje bi Klopp mogao nastaviti karijeru nakon Liverpoola

Poznato je gdje bi Klopp mogao nastaviti karijeru nakon Liverpoola

"Zato je važno da i večeras potvrdimo, damo jemin (ar. obećanje) dragom Bogu i poslaniku Muhamedu s.a.w.s. da ćemo se uvijek boriti za slobodu svoga naroda i da nikad svoj narod izdati nećemo", naglasio je, te dodao:

 "Ne smijemo pristati na to da nam slobodu oduzimaju oni koji žele da nas porobe. Ne smijemo dozvoliti ni onima između nas koji bi da našu slobodu prodaju za nešto što malo vrijedi. Ne smijemo dozvoliti ni onima iz međunarodne zajednice koji bi željeli da nam nametnu ono što mi nećemo".

Rekao je da svi moraju znati da smo mi „svjestan narod“.

„Narod koji voli slobodu, da smo ljudi koji vole svoj narod, narod koji poštuje druge i želi s drugima živjeti u miru i slobodi. Neka mubarek mjesec ramazan probudi u nama snažnu želju da očuvamo našu slobodu, naš vatan, našu BiH“, rekao je, uz ostalo, poglavar IZBiH.

On je mladima iz BiH i regije poručio i da ostanu vjerni svojoj vjeri i svojoj domovini.

Da znaju da su „naši očevi, djedovi, vaši očevi, naša braća i sestre dali su svoje živote za našu slobodu“.

„Nemojte nikada izdati svoga brata i sestru, ostaviti svoju vjeru, i napustiti svoju domovinu. Nemojte izdati nikada vjeru, ni domovinu BiH. Budite uvijek sinovi i kćeri ove zemlje. Ali, znajte, svaki narod pa i naš narod ima svoje slabosti i ima dušmane. Borba protiv vlastitih slabosti je samo na nama. Moramo te slabosti poraziniti“, kazao je Kavazović pozivajući „na jedinstvo našeg naroda“.

Mi smo jedan narod

Prema njegovim riječima, postoje dvije domovine.

Više od 1.000 mladih na iftaru s reisom: "Nikada nemojte izdati vjeru i domovinu BiH"

Više od 1.000 mladih na iftaru s reisom: "Nikada nemojte izdati vjeru i domovinu BiH"

Jedna je duhovna domovina, a to je naša vjera islam. Nju živimo, bez obzira gdje se nalazili. Daleko od Bosne, ili blizu nje. I naravno, naša geografska domovina je BiH. Ona je mjesto našeg susreta i našeg povratka. To je jedino mjesto ispod naših nogu koje će nas uvijek, draga moja omladino, prihvatiti kao svoje rođene. Zbog toga je važno da smo se večera okupili ovdje u Sarajevu i da smo zajedno iftarili. Vi ste mladi ljudi, momci i djevojke, koji gradite svoj život, ispred vas je budućnost, ali ja vas molim da uvijek imate na umu da smo jedan narod.  Narod kojeg povezuje ova zemlja Bosna, naša kultura, tradicija i naša vjera“, zaključio je reis Kavazović.

Zahvalnost Državi Katar

Prisutnima se obratio i Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, koji je istakao kako je ovaj iftar nastojanje da se doprinese zbližavanju omladine.

„Nadamo se da će vam ovaj iftar biti jedna od dragih uspomena. Ramazan nam kao posebno vrijeme donosi  druženja, okupljanja i povećanu pažnju jednih prema drugima. Naša srca su puna sreće kad vas vidimo  ovolikom broju. Nastojat ćemo da ovi iftari postanu ako Bog da tradicionalni i realizuju se ako Bog da svake godine“, kazao je Malanović.

On je ovom prilikom zahvalio svima koji su podržalli organizaciju iftara, a posebno Ministarstvu vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije