Saopćenje / Reis Kavazović: Hrabrost nane Fate je inspiracija za generacije koje dolaze

02. 10. 2019. u 11:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U saopćenju koje je danas izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravlja se konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja. 

Dragan Bursać / Nana Fata, pobjeda BiH heroine!

Dragan Bursać Pa da je pravde u toj crkvi, njeni predstavnici bi trebali srušiti građevinu sramnu u Fatinim dvorištu i lično heroini podići spomenik za života. Ona im brani čast dok je krvnički napadaju! "Osjećam se dobro, kako se ne bi osjećala. Ja nisam protiv crkve, neka je nosi u svoju avliju kome je potrebna, meni nije potrebna.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

„U ovom slučaju je od početka bilo jasno da je pravda na strani Fate Orlović i da je prekršen temeljni princip o nepovredivosti privatne svojine. Zabrinjava činjenica da nana Fata svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države.

Ja kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravljam ovu odluku i očekujem da će je država odmah provesti i na taj način ispraviti makar dio nepravde prema nani Fati.

Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zvorničko-tuzlanske da prihvate ovu presudu i da pomognu u njenom provođenju. 

Hrabrost, odlučnost i upornost s kojom je nana Fata branila svoje pravo i pravdu inspiracija su za generacije koje dolaze i u njoj bi u tom pogledu svi mogli imati uzor", kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef Kavazovića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA