Reis Kavazović čestitao Nacionalni dan: Država Katar sa Bosnom gradi prijateljske odnose 30 godina

5
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović čestitao Nacionalni dan: Država Katar sa Bosnom gradi prijateljske odnose 30 godina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježen Nacionalni dan Katara

Prijateljska Država Katar koja sa Bosnom i Hercegovinom gradi bilateralne, prijateljske i bratske veze već 30 godina, danas, 18. decembra obilježava svoj Nacionalni dan.

Ove godine Nacionalni dan Države Katar obilježava se pod sloganom 'Naše jedinstvo je izvor naše snage', a u posebno svečanom ozračju budući da se održava na vrhuncu FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Također, i u svjetlu predstojeće 30. godišnjice bilateralnih veza Države Katar i Bosne i Hercegovine.

Inače, Mundijal će spustiti zavjesu na svoje 22. po redu svjetsko prvenstvo u nogometu odigravanjem velikog finala između selekcija Argentine i Francuske upravo danas, 18. decembra ove godine, što je upravo datum koji Država Katar obilježava kao sjećanje na dan kada je 1878. godine šejh Jassim bin Mohammed Al Thani naslijedio oca kao katarski vladar, te ujedinjenjem arapskih plemena postavio temelje snažne i uspješne države Arapskog zaljeva.

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Dvije godine od smrti Ivice Osima, prisjetili ga se u FK Željezničar i Japanu

Svečanim prijemom obilježen Nacionalni dan Katara u Sarajevu

Svečanim prijemom obilježen Nacionalni dan Katara u Sarajevu

Reis Kavazović: Katar je uvijek bio uz BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je čestitku Državi Katar povodom Nacionalnog dana, uz želju da Katar iz dana u dan, iz godine u godinu bude što napredniji.

"Prije svega želim reći da je Katar država za ponos Ummeta! Vrlo uređena država, koja ima ciljeve, koja zna gdje ide. Njeno vodstvo je pokazalo i kroz ovo Svjetsko prvenstvo da ima ispred sebe ciljeve u budućnosti, da zna šta hoće. To je jedna nama prijateljska država, koja je uvijek pomagala, stajala uz Bosnu i Hercegovinu. I mi sa velikom pažnjom pratimo ono što se događa i na Svjetskom prvenstvu. Ali i sa velikom ljubavlju naš pogled je upućen Državi Katar", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Kako Kavazović ističe, Država Katar je Bosni i Hercegovini puno pomogla i pomaže i danas.

Ambasada Katara u Sarajevu obilježava Nacionalni dan Države Katar

Ambasada Katara u Sarajevu obilježava Nacionalni dan Države Katar

"S aspekta Islamske zajednice želim se zahvaliti za niz projekata koje je ona poduzela. Prije svega u obrazovnom sistemu Islamske zajednice, od Fakulteta islamskih nauka, Gazi Husrev-begove biblioteke koju je obnovila Država Katar, do sada vakufskih projekata koje, također, realizira ova prijateljska zemlja. Možemo kazati da je ona trenutno od naših muslimanskih zemalja, uz , naravno, neke kao što su Kuvajt i Turska, država koja najviše pomaže. Koja pomaže na pravi način. To znači da od početka do kraja tih projekata se zna gdje je glava, gdje je rep. Tako da uvijek znamo što jeste", zaključio je Kavazović.

Fikret Kubat: Država Katar je uz našu djecu

Direktor Udruženja 'Srce za djecu oboljelu od raka', Fikret Kubat, udruženja koja je u proteklom periodu uspješno sarađivalo sa Ambasadom Države Katar u Sarajevu uputio je čestitku narodu Katara i Državi Katar na Nacionalnom danu.

"Ovo je zaista prilika da se svi zajedno radujemo. Prijateljstvo između BiH i Katara traje godinama, ponosni smo na njega, i treba to njegovati. I zaista čestitamo Ambasadi Države Katar i svima. Naravno, nama kao udruženju je izuzetna čast da je prijateljska Država Katar uz našu djecu, da je ambasador Države Katar, Sultan bin Ali Al-Khater, posjetio našu Roditeljsku kuću i vidio ono što mi radimo. Siguran sam da će u narednom periodu to biti krunisano i širom saradnjom, i da ćemo iznaći modele kako da udruženja iz Katara i BiH aktivnije sarađuju, da pređu na neke konkretne stvari. Mi to želimo i zaista samo zainteresirani", rekao je Kubat.

Dijalog Istoka i Zapada: Arapi su sa Svjetskog prvenstva u Kataru poslali važne poruke svijetu

Dijalog Istoka i Zapada: Arapi su sa Svjetskog prvenstva u Kataru poslali važne poruke svijetu

Mario Kordić: Katar je država koja postavlja standarde 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da je ovih dana imao priliku biti na utakmicama FIFA Svjetskog prvenstva koje se održava u Kataru.

"Vidio sam slobodno ću reći čuda svjetska! Svjetsko prvenstvo je fantastično organizirano. Katar je država koja postavlja standarde kakve svijet možda do sada nije vidio. Imao sam sreću u životu pa sam bio prisutan na zadnja četiri svjetska prvenstva. Ovo u Kataru je nešto što  nadmašuje svu moguću organizaciju koju sam do sada vidio. Čestitam od srca i zahvaljujem u ime svih ljubitelja nogometa na jednoj fantastičkoj priredbi o kojoj će se sigurno pričati godinama", rekao je Kordić.

Salem Marić: Posjeta Mostaru

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara ističe:

Svjetsko prvenstvo u Kataru – prekretnica u historiji svjetskog nogometa

Svjetsko prvenstvo u Kataru – prekretnica u historiji svjetskog nogometa

"Ambasada Katara pokazuje koliko prijateljstvo prema BiH. Posjete visokih zvanica iz BiH pokazuju taj odnos s druge strane. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti dobro. Kada je u pitanju Grad Mostar, gradonačelnik Kordić je pozvao ambasadora u Mostar. Mislim da ćemo imati tu posjetu i da ćemo nastaviti dobru saradnju", naglasio je Marić.

Sead Omeragić: Katar napravio veliku stvar sa Svjetskim prvenstvom

Bh. novinar i publicista, Sead Omeragić, rekao je da je Katar je napravio veliku stvar sa organizacijom Svjetskog prvenstva.

"Pokazao je kako može da jedna mala zemlja bude velika zemlja, da bude u stanju da napravi najveće Svjetsko prvenstvo do sada. Vidio sam da je to Mundijal s najmanje nereda i s najvećim uživanjem u fudbalu", naveo je Omeragić, piše INS.

Povodom Dana državnosti: Zgrade u Kataru osvijetljene u bojama zastave BiH

Povodom Dana državnosti: Zgrade u Kataru osvijetljene u bojama zastave BiH

Nacionalni dan Katara predstavlja nacionalno obilježavanje ujedinjenja Katara 1878. godine, koje se slavi svake godine 18. decembra.

Praznik je uspostavljen 21. juna 2007. dekretom emira Države Katar, a tadašnjeg prijestolonasljednika i nasljednika šejha Tamima bin Hamada Al Thanija. Poznat je i kao Dan osnivača.

Država Katar, koja je nezavisnost stekla 1971. godine, spada u red najbogatijih i najsigurnijih zemalja svijeta. Kruna snažnog višedecenijskog razvoja ove države je FIFA Svjetsko prvenstvo, čije domaćinstvo im je dodijeljeno 2010. godine. FIFA je prvi dio Svjetskog prvenstva u Kataru ocijenila najboljim ikad održanim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije