Dijalog Istoka i Zapada: Arapi su sa Svjetskog prvenstva u Kataru poslali važne poruke svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Dijalog Istoka i Zapada: Arapi su sa Svjetskog prvenstva u Kataru poslali važne poruke svijetu
Foto: Anadolija / Ilustracija

Uspjeh koji je država Katar postigla u organizaciji FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu, koje će biti završeno nakon velikog finala 18. decembra, svakim danom otkriva ispravnost njezina pristupa da ne obraća pažnju na sistematične kampanje blaćenja ove države Arapskog zaljeva, a kojima je bila izložena godinama otkako je 2010. dobila domaćinstvo globalnog sportskog događaja.

Katar je skepticima odgovorio djelima, a ne riječima, te neumornim naporima i kontinuiranim radom, fokusirajući se na najbolju organizaciju Mundijala ikada, prenosi katarska državna agencija QNA.

Nakon spektakularnog starta FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022., Katar je uspio otvoriti novo poglavlje u historiji domaćinstava svjetskog kupa kao prva arapska i bliskoistočna zemlja koja je ugostila ovaj mega globalni sportski događaj.

Uz Donat za 7 dana do zdravih navika za život bez žgaravice

Uz Donat za 7 dana do zdravih navika za život bez žgaravice

Šta nas čeka do kraja Svjetskog prvenstva? Evo kada igra Hrvatska, a kada Maroko

Šta nas čeka do kraja Svjetskog prvenstva? Evo kada igra Hrvatska, a kada Maroko

Ceremonija otvaranja bila je jedinstveno iskustvo spajanja Istoka s čistim katarskim okusom i modernosti Zapada, s njegovim brzim ritmom. Odlikovala se vizualnim blještavilom kakav do sada nije viđeno na otvaranju Svjetskog kupa, korištenjem najnovijih tehnologija u svjetla, zvuka i vizualnih efekata.

Katar je Mundijalu dao čisto arapski okus, kroz ceremoniju otvaranja na stadionu Al Bayt, čiji je dizajn inspiriran tradicionalnim beduinskim šatorom, arapskim konjima, u zadivljujućem performansu koji spaja arapsku tradiciju i međunarodnu kulturu.

Država Katar je organizacijom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022. poslala važnu poruku Arapa cijelom svijetu, pozivajući sve da se "okupe i ujedine" kako bi gradili mostove između svih rasa, vjera, kultura i spolova...

Hrvatskoj i Argentini sudit će jedan od najiskusnijih sudija FIFA-e

Hrvatskoj i Argentini sudit će jedan od najiskusnijih sudija FIFA-e

Štaviše, Katar je domaćinstvom Svjetskog nogometnog prvenstva formirao forum za dijalog Istoka i Zapada.

„Zastrašujuća i užasna slika koju promovira Zapad o Kataru, i o Arapima općenito. Ona se bitno razlikuje od stvarnosti kojoj smo svjedočili u ovoj zemlji... Istina je da se arapsko-islamska kultura razlikuje od naše kulture, ali to moramo razumjeti i prihvatiti.. Svako od nas je drugačiji, i moramo prihvatiti jedni druge kako bismo koegzistirali“,  kazao je meksički sportski novinar Ignacio Suarez.

U prijenosu uživo iz Dohe na web stranici AD Noticias, Suarez je, također, rekao:

"Moramo priznati da su Katar i arapski svijet koji vidimo potpuno drugačiji od onoga što smo slušali u zapadnim medijima", dodao je.

Komentirajući propagandu "o nametanju ograničenja ženama", primjerice, Suarez je potvrdio da žene u Kataru žive "normalan život".

"Voze svoje automobile, idu na posao, u kafiće i restorane, uživaju u vremenu sa svojom djecom i komuniciraju sa svima putem društvenih mreža i interneta. Žene na katarskim tržištima nalaze iste proizvode koji se prodaju na zapadnim tržištima", naveo je.

Argentinci u strahu! Čeka se odluka FIFA-e, Messi napravio nešto što je strogo zabranjeno

Argentinci u strahu! Čeka se odluka FIFA-e, Messi napravio nešto što je strogo zabranjeno

Britanski istraživač, intelektualac i pisac Simon Chadwick rekao je da je Katar organizacijom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022. uspio izmjestiti ovaj događaj iz užeg geografskog područja, te ga svojom izvrsnošću proširiti na cijelu regiju - od Bliskog istoka do sjeverne Afrike.

Štaviše, postao je prilika u kojoj učestvuju svi stanovnici regije.

Napomenuo je kako je katarska organizacija Svjetskog prvenstva iznenadila mnoge. Dok su neki očekivali da će ovaj turnir biti čisto "katarski događaj", na kojem neće učestvovati brojni navijači iz arapskog svijeta, kao i drugih zemalja, turnir je svjedočio upravo suprotnom - velikom odazivu s raznih strana planete. To turniru dalo izuzetnu atmosferu.

Govoreći za program "Insights" na francuskoj web stranici Skema BS, Chadwick je dodao da je FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru 2022. pokazalo razmjere "kohezije između naroda Katara, Arapa i Zaljeva".

Chadwick je istakao kako je organizacija ovog velikog sportskog događaja potvrda priznanja arapskih zemalja kao ravnopravnih s ostalima u svijetu u organizaciji globalnih sportskih događaja, uprkos svim predrasudama.

Po njemu, to ukazuje da je katarska organizacija turnira ovom događaju dala simboličnu dimenziju par excellence.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije