Reinhard Trischak novi zapovjednik misije EUFOR-a u BiH

Radiosarajevo.ba
Reinhard Trischak novi zapovjednik misije EUFOR-a u BiH
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Primopredaja dužnosti zapovjednika misije EUFOR-a

U bazi EUFOR-a u Butmiru održana je svečana primopredaja dužnosti komandanta misije između general-majora Martina Dorfera i general-majora Reinharda Trischaka.

General-major Dorfer bio je na čelu misije EUFOR-a od marta 2018. godine.

General-major Trischak dolazi s mjesta direktora Odjela za vojne politike Ministarstva obrane Austrije.

Nakon postrojavanja i smotre trupa, generalmajor Rittimann, operativni zapovjednik Operacije "Althea" Evropske unije, izvršio je simboličnu primopredaju zastava EUFOR-a, između generalmajora Dorfera i generalmajora Trischaka.

„EUFOR je prešao vrlo dug put i sada smo vi u boljoj situaciji, jači smo, bolje pripremljeni i sa još većim interesovanjem i potporom zemalja učesnica u misiji“, rekao je generalmajor Dorfer u svom obraćanju.

Njegov nasljednik na ovoj poziciji, general-major Reinhard Trischak naglasio je kako se raduje bliskoj saradnji sa svojim timom.

„Radujem sa saradnji i sa ključnim vođama i sa ljudima Bosne i Hercegovine kako bi pomogao ispunjenju ciljeva moje misije i ciljeva stanovništva“, naglasio je Trischak.

Inače, general-major Dorfer bio je na čelu misije EUFOR-a od marta 2018. godine, i u tom periodu on je održao kontinuitet pružanja potpore bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, pružao potporu naporima uloženim u proces deminiranja i upoznavanja ugroženih skupina stanovništva sa opasnostima od mina, davao potporu procesu rješavanja pitanja viškova naoružanja i streljiva preostalih iz rata, i upravljanja istim, te izvodio kombiniranu i zajedničku obuku sa Oružanim snagama BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije