Sastanak premijera i Hahna: Zvizdić otkrio "tri važne stvari" za BiH

Radiosarajevo.ba
Sastanak premijera i Hahna: Zvizdić otkrio "tri važne stvari" za BiH
Radiosarajevo.ba / Detalji sa sastanka u Sarajevu
Komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović danas su u Sarajevu razgovarali o Reformskoj agendi.

Na obraćanju, poslije sastanka, prvi je govorio komesar Hahn koji je još jednom podsjetio na jučerašnji dogovor na Samitu lidera Zapadnog Balkana:

"Dogovorena je principijelna saglasnost o uspostavljanju zajedničkog tržišta, koje bi podrazumijevalo slobodan tok roba i kapitala, ali i međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u kontekstu obuke i edukacije. To su lako ostvarivi rezultati, a sve ovisi o političkoj volji. U naredna tri mjeseca, uoči Samita lidera koji je zakazan u Trstu, zadatak je svima da osiguramo elemente za provedbu ovog dogovora."

Dodao je kako se reformski put mora nastaviti, te otkrio kako se razgovaralo i s predstavnicima MMF-a o narednoj tranši kredita, potrebnoj za pozitivni zamah u državi, napravljen 2016.

"Čestitke svima na urađenom i reći ću da vlade jako mnogo rade, ali i parlamenti moraju dati svoj doprinos", dodao je europski komesar.

Zvizdić je kazao kako je posebno insistirao da dođe do povećanja obima i ulaganja investicija u BiH u sektore koji su za naš važni.

"Želimo graditi puteve, predložili smo veliki broj tih projekata i očekujemo da će dio tih biti brzo odobren. Tražimo da takvi projekti budu finansirani pod povoljnim uvjetima i rokovima. Želimo da osnažimo mala i srednja poduzeća, osnažimo zapošljavanje, pogotovo mladih ljudi, ali i da ulažemo dalje u infrastrukturu", rekao je Zvizdić na press konferenciji, te naglasio:

"Govorili smo o tri bitne stvari - reforme, investicije i zapošljavanje."

Potom se obratila i Željka Cvijanović koja je kazala da postaje zamorno da pričaju kako su za reforme, a na terenu su vidljive neke druge stvari. Ona je ustvrdila da RS izvršava obaveze bolje od FBiH i Vijeće ministara.

"Dobro je da radimo svi zajedno na agendi, ali nisam zadovoljna odnosom koji pokazujemo prema reformama", zaključila je ona u vrlo kratkom obraćanju, što je i ponovila odgovarajući na novinarsko pitanje.

Novalić je mišljenja kako su oba sastanka, i jučerašnji i današnji, dobar znak za europski put, ali i budućnost BiH.

"Svi utjecajni faktori prisustvovali su današnjem sastanku", zaključio je premijer FBiH, uz poruku kako je ovo vrlo bitno za reformski put naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije