Reakcija UKC-a RS na tri samoubistva: Podesit ćemo prozore na "kip"

0
Radiosarajevo.ba
Reakcija UKC-a RS na tri samoubistva: Podesit ćemo prozore na "kip"
Foto: Banjaluka.net / UKC RS / Ilustracija

Nakon trećeg samoubistva pacijenta za mjesec i po dana, skokom sa prozora Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS u Banjoj Luci, iz ove zdravstvene ustanove, poručuju da će podesiti mehanizam za otvaranje prozora.

"Univerzitetski klinički centar Republike Srpske poduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip" saopšteno je iz UKC RS.

Ostatak saopštenja pročitajte u cijelosti:

"Dana 03.05.2021. godine oko 16:10 časova, pacijent O.S. (1943) koji je bio hospitalizovan od 02.05.2021. godine u Klinici za torakalnu hirurgiju u Centralnom medicinskom bloku UKC RS izvršio je samoubistvo skočivši sa prozora svoje bolesničke sobe.

Tokom hospitalizacije pacijent je bio svjestan, orijentisan, komunikativan, sarađivao je sa osobljem Klinike, psihički adekvatan, bez ikakvih znakova psihopatologije i bez istorije psihijatrijskih oboljenja. Prethodno je od 6. do 16. aprila liječen u našoj ustanovi zbog covid pneumonije. 

Odmah nakon pada pacijenta, dežurna ljekarska ekipa izašla je na mjesto događaja i utvrdila smrtni ishod, nakon čega su u skladu sa procedurom pozvani predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su na licu mjesta izvršili uviđaj.

Mi se borimo i sa Covidom 19 i sa posljedicama Covida 19. Naši pacijenti oboljeli od Covida 19 se istovremeno bore i sa psihičkim posljedicama Covida 19 (prema aktuelnim studijama : nesanicom - 42 odsto, poremećenom pažnjom ili koncentracijom - 38 odsto, anksioznošću - 36 odsto, problemima s pamćenjem - 34 odsto, depresivnim raspoloženjem - 33 odsto, zbunjenoću - 28 odsto i promijenjenom sviješću- 21 odsto).

Mi se nastavljamo boriti za naše pacijente, to je naš poziv, najljepši i najsvetiji i koristimo ovu priliku da apelujemo na pojedine političke aktere da nam ne odmažu i da nemile događaje poput ovog ne koriste u svrhe samopromocije i skupljanja jeftinih političkih poena", naveli su u saopćenju iz UKC RS, prenosi Buka.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije