Reakcija organizacija civilnog društva: 'Osuđujemo komentare novinara u glasniku Katolički tjednik'

14
Radiosarajevo.ba
Reakcija organizacija civilnog društva: 'Osuđujemo komentare novinara u glasniku Katolički tjednik'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Simbol genocida u Srebrenici

Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje građana "Žene Srebrenice", Udruženje građana "Srebreničke majke", Udruženje građana "Žena Podrinja", Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, Bosnian Advocacy Center (BAC), Centar za postkonfliktna istraživanja i Pangea mreža - Njemačko bosanskohercegovačka mreža za ekonomiju, obrazovanje i akademiju napisali su zajedničko saopćenje.

Reagovali su u vezi nedavne objave u glasniku Katolički tjednik, u kojoj je novinar Josip Vričko kvalifikovao Emira Suljagića kao "najpoznatijeg grobara u Bošnjaka".

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Majke Srebrenice: 'Negatori genocida su identični sa zločincima'

Majke Srebrenice: 'Negatori genocida su identični sa zločincima'

"Mi, udruženja građana, ustanove i organizacije civilnog društva, okupljeni oko vrijednosti zaštite ljudskih prava, očuvanja digniteta žrtava genocida i borbe protiv negiranja genocida, vođeni idejom da međuetnički i međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini mora biti temeljen na toleranciji, uvažavanju i poštovanju,osuđujemo komentare novinara Josipa Vrička objavljene u glasniku Katolički tjednik u kojem je referirajući se na komentare direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida Emira Suljagića istog potpisao kao 'najpoznatiji grobar u Bošnjaka – Emir Suljagić – direktno iz Potočara, što je, s obzirom na najavljeni epilog, potpuno primjeren ambijent'.

Imamo puno razumijevanje za razlike u stavovima, političkim, društvenim, ideološkim i vrijednosnim razlikama između javnih ličnosti, novinara ili nosilaca bilo funkcije od društvenog značaja, te smatramo da gospodin Vričko ima pravo da se ne slaže sa nekim stavom gospodina Suljagića koji on iznosi u privatnom ili javnom zastupanju.

No, ono što je neprihvatljivo jeste vrijeđanje mezarja žrtava genocida u tom kontekstu i nazivanje funkcije direktora jedine državne institucije posvećene sjećanju na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 'grobarskom'.

Memorijalni centar Srebrenica je u posljednje tri godine postao institucija koja predstavlja temelj za međuetnički i međureligijski dijalog u Bosni i Hercegovini. Uspostavom Odbora za dijalog koji čine ljudi iz različitih etničkih i vjerskih grupa, odlučili smo stvoriti prostor u kojem ćemo saslušati perspektive drugog i drugačijeg u kontekstu pristupa temama suočavanja sa prošlošću, borbe protiv negiranja genocida i uvažavanja žrtava iz drugih grupa u zemlji i svijetu.

Memorijalni centar Srebrenica radi na kreiranju Kalendara sjećanja, prvi takve vrste u regionu, kojim jedna državna institucija prati načine obilježavanja i sjećanja ne samo na žrtve bošnjačkog naroda, nego i sve druge - u BiH i na globalnom nivou.

Institucija Memorijalnog centra Srebrenica se snažno suprotstavila svakom pokušaju revizionizma Holokausta te je kroz svoj rad podsticala međureligijski dijalog Jevreja i muslimana na globalnom nivou, što i nastavlja da radi. Institucija Memorijalnog centra je prva državna institucija Bosne i Hercegovine koja je obilježila sjećanje na logor Jasenovac i odala počast ubijenim Srbima, Jevrejima, Romima i svim drugim žrtvama Drugog svjetskog rata. Institucija Memorijalnog centra je prva ustanova koja je obilježila zločine nad hrvatskim civilnim stanovništvom u selu Grabovica.

Sve ovo je urađeno u mandatu direktora Emira Suljagića, a sve to nije umanjilo, već je dodatno osnažilo integritet i funkciju Memorijalnog centra koji podstiče podizanje svijesti o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice i činjenicama o zločinima protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini.

Smatramo neprihvatljivim da civilno društvo u Bosni i Hercegovini svojim glasom ne osudi komentatore koji grubo vrijeđaju instituciju, samo zbog razlika u stajalištima sa direktorom Memorijalnog centra o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naše zemlje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije