Reakcija Naroda i pravde nakon posljednjih događaja na KCUS-u

0
Radiosarajevo.ba
Reakcija Naroda i pravde nakon posljednjih događaja na KCUS-u
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / KCUS

Doktor Goran Akšamija, šef Kluba Naroda i Pravde i Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, zatražio je od predsjedavajućeg ovog Doma održavanje tematske sjednice o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je danas iz NiP-a.

Kako je navedeno, opozicija je i ranije tražila održavanje jedne tematske sjednice na kojoj bi se Zastupnički dom Parlamenta FBiH informirao o stanju na KCUS-u, ali sjednica do danas nije održana.

”Odmah po objavi informacije da KCUS napušta veći broj anesteziologa, dr. Goran Akšamija je u ime Kluba NiP-NB ponovo zatražio od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića (SDA) sazivanje tematske sjednice.

Godišnja konferencija stranke Narod i pravda - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Godišnja konferencija stranke Narod i pravda

„Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nikada nije održalo već jednom zakazanu i stalno odgađanu tematsku sjednicu uz neobjašnjivu argumentaciju za njeno odlaganje uz svesrdnu pomoć Federalnog ministra zdravstva doc. dr. Vjekoslava Mandića, a što je u potpunosti jasno da je urađeno u cilju dogovornog prikrivanja stvarnog stanja u ovoj ustanovi i upitnosti dostatnosti pružanja zdravstvenih usluga. KCUS je od 2016. godine napustilo preko 160 iskusnih ljekara specijalista od kojih veliki broj sa akademskim zvanjima, kao i više stotina ostalih zdravstvenih kadrova svih profila na šta nije reagirala Vlada FBiH kao osnivač ove ustanove, a na osnovu čega je trebala promptno reagirati radi zaustavljanja ovih nemilih dešavanja i dovođenja u upitnost liječenja pripadajućih pacijenata i normalnog funkcioniranja ove zdravstvene ustanove“, navodi se u obrazloženju.

„S obzirom na dalje usložnjavanje situacije na KCUS-u uzrokovano otkazima 13 anesteziologinja, tražimo hitno održavanje ove tematske sjednice, a u skladu sa članom 96. i 98. Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH“, stoji na kraju zahtjeva za održavanje tematske sjednice pod naslovom „Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sa posebnim osvrtom na uvjete liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista“, saopćeno je iz NiP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije