Reakcija Durakovića nakon što je izabran za potpredsjednika RS: U Banja Luku dolazim pružene ruke

7
Radiosarajevo.ba
Reakcija Durakovića nakon što je izabran za potpredsjednika RS: U Banja Luku dolazim pružene ruke
FB/Ćamil Duraković / Ćamil Duraković

Ćamil Duraković je novi potpredsjednik RS-a iz reda Bošnjaka, saopćila je danas i zvanično Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina.

On se nakon ove vijesti oglasio putem Facebooka, a njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

"Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine, drage sugrađanke i sugrađani, uvaženi birači i glasači, s radošću ali i dubokim osjećajem obaveze i odgovornosti obavještavam vas da sam, počašćen vašim povjerenjem i glasovima izabran za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska, dužnost koju ću, ako Bog da i s Božjom pomoći, obavljati naredne četiri godine.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

Nema bolje prilike od ove da se iskreno i od srca zahvalim svima vama koji ste, u politici za koju se zalažem i u meni osobno, prepoznali dobro za sve ljude ove zemlje. Vama koji ste našli razlog da mi vjerujete na riječ da ću čuvati i da neću iznevjeriti vrijednosti i ideje koje zastupam. Vama koji ste razumjeli razloge moga bavljenja politikom i podržali moju nezavisnu kandidaturu poklonivši mi svoje povjerenje i glas za ovu funkciju.

Hvala mojoj majci Remziji i braći Mušanu i Ferhatu. Hvala cijenjenim prijateljima Smaji Mandžiću, Saneli Osmić, bratu Enisu Bešlagiću, Lejli Kraljević, Edinu Jabandžiću, Muameri i Alenu Planjac, Nedimu Jahiću, Zlatanu Biseru i Denisu Čavki u Norveškoj. Prijatelju koji je uvijek vjerovao u mene Muameru Nekiću u Njemačkoj i Samedu Kariću u Švedskoj. Na kraju ali nipošto kao meni najmanje bitnom, posebno hvala Edinu Urjan Kukavici, čije uvjerenje u ispravnost i iskrenost moje namjere da radim na dobrobit svih ljudi, ni u teškim trenutcima nije blijedilo i čiji su mi podrška i savjet bili dragocjeni.

Od srca hvala svima koje, nažalost, zbog ograničenog prostora ne mogu poimenice spomenuti, a koji su svoje znanje, vrijeme i svaku vrstu podrške da bismo uspješno obavili ovaj veliki posao i ostvarili ovaj rezultat usprkos svim preprekama i objektivnim teškoćama stajale na putu realizacije jedne zamisli i ideje koja je realno, izgledala utopijski neostvariva.

Naredne četiri godine ću, i dalje uz vašu podršku i pomoć, učiniti sve što bude u mojoj moći da napravimo važne iskorake u Banjoj Luci, a prije svega da kršenja ljudskih prava i poziciju bošnjačke, hrvatske i drugih 'nevećinskih' zajednica u ovom bh. entitetu stavimo u fokus razgovora, ne samo u politici nego i bosanskohercegovačkom društvu. Radiću to vodeći se programom 'Duraković22' koji sam predstavio u kampanji, sa posebnim fokusom na 11 programskih inicijativa na kojima ću insistirati i u tome istrajati do kraja.

U najkraćem:

Od svih parlamentarnih stranaka na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da se nedvojbeno izjasne o svim inicijativama, prijedlozima i projektima u tom smislu te da se donesu zaključici koji će temeljna ljudska prava i sve ostale elemente programa kojemu ste dali svoju podršku učine osnovom svih i svakog dogovora uvezi sa formiranjem vlasti na državnom i entitetskim nivoima.

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na donošenju Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma u bh. entitetu Republika Srpska (kojim će se kao neodvojivo pravo, neupitna i trajna kategorija utvrditi i priznati nazivi i ravnopravna upotreba bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika).

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na formiranju u uspostavi Nezavisne komisije za pregled sadržaja i praksi provedbe NPP za osnovno i srednje obrazovanje u BiH s fokusom na pitanja nacionalne, etničke, vjerske i jezičke ravnopravnosti i jednakopravnosti.

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na pokretanju i usvajanju inicijative za uspostavu Fonda za mobilnost u povratničkim zajednicama u BiH kojim će se, uz suradnju međunarodne zajednice, podržavati angažman mladih stručnjaka i profesionalaca u zdravstvu, obrazovanju i ostvarivim i realnim poslovnim poduhvatima.

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na tome da se u saradnji sa organizacijama civilnog društva uspostavi sistem informativno-pravne podrške izabranih predstavnika povratničkih zajednica bez obzira na stranačku i etničku pripadnost - moramo imati zastupnike koji pokreću inicijative, postavljaju pitanja, amandmanski djeluju, predlažu promjene... sve u cilju dobrobiti i boljeg života svih i svakoga.

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati u tome da se na državnom nivou donese rješenje o osiguranju prednosti pri zapošljavanju i zastupljenosti nevećinskih zajednica u tijelima entitetske uprave, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama.

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na uspostavi pravnog tima koji će pružati besplatnu pravnu pomoć s ciljem zaštite ljudskih prava u entitetu Republika Srpska.

Od FMROI i svih nivoa vlasti u Federaciji ćemo tražiti uspostavu sistema 'povratničke karte' - registra povratnika u entitetu Republika Srpska koji će na osnovu ovog dokumenta moći pristupiti fondovima i pravima u entitetu Federacija BiH bez obzira na mjesto prebivališta.

Okupit ću gradonačelnike i načelnike opština iz entiteta Federacija BiH u zajedničku inicijativu koja će stvoriti okvir za zajedničke projekte i sistemska izdvajanja sredstava za nevećinske zajednice u entitetu Republika Srpska.

Sa društveno svjesnim, odgovornim i voljnim privrednicima napravit ćemo Poslovnu mrežu povratničkih zajednica s ciljem boljeg i strateškog razvoja projekata saradnje i uvezati je sa uspješnim ljudima u zemlji i iseljeništvu.

Učinit ću sve što je u mojoj moći u cilju obnove povjerenja te, uspostave i jačanja regionalnih i međunarodnih veza koje sam izgradio kao načelnik Srebrenice te ću obnoviti ideju Alijanse za dijalog na Balkanu koju je svojevremeno podržao i Predsjednik SAD Bill Clinton.

Evo ko je definitivno potpredsjednik entiteta RS iz reda hrvatskog naroda

Evo ko je definitivno potpredsjednik entiteta RS iz reda hrvatskog naroda

Zahtijevat ću, insistirati i ustrajati na donošenju Zajedničkog kalendara sjećanja koji je pokrenuo Memorijalni centar Srebrenica, a s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida i zločina protiv čovječnosti.

Kampanja i izbori su prošli. Pozivam sve, prije svih predstavnike dva velika politička bloka, Senada Bratića i Jusufa Arifagića ali i sve ostale predstavnike političkih subjekata kojima je interes borba za prava manjina, povratnika i svih stanovnika Bosne i Hercegovine, a naročito entiteta Republika Srpska, da damo svoj doprinos boljitku i napretku.

Mnogo je posla pred nama. Neću biti onaj koji će stvarati i izazivati sukobe. Srednjim putem ću gaziti, samo sa jednim ciljem - da ljudima koji žive ovdje - bude bolje i konačno, dobro te, da za četiri godine od danas Bosna i Hercegovina bude koliko-toliko bolja, naprednija i sa doglednom i izvjesnijom perspektivom nego što je to sada.
Posao ne čeka. Dolazim otvorenog srca i pružene ruke u Banju Luku", poručio je Duraković.

🔺 Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine, drage sugrađanke i sugrađani, uvaženi birači i glasači, s radošću...

Posted by Ćamil Duraković on Thursday, October 27, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije