USK / Reagovala EU nakon zatvaranja kampa Lipa: Posebna poruka za vlast u BiH

23. 12. 2020. u 20:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 65

Kamp Lipa u Unsko-sanskom kantonu zatvoren je danas, nakon čega je reagovala i Europska unija.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"Danas je zatvorena Lipa, objekat koji je bio uspostavljen kao privremena mjera, neuslovna za zimu. Time je oko 3.000 izbjeglica i migranata ostalo bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zimskim uslovima.

Postoje svi preduslovi za izmještanje izbjeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću. Preduslovi su utvrđeni odlukama Vijeća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mjera i aktivnosti te u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu.

Na žalost, vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele realizirati preseljenje u Biru, koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije.

Neuspjeh vlasti Unsko-sanskog kantona da djeluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi.

Još jednom pozivamo vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje.

Pozivamo vlasti da osiguraju dovoljne kapacitete za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Evropska unija je u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji.

Osigurana je podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definisanju i pregovorima o mogućim rješenjima.

Evropska unija je nadalje pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom.

Nedavno je Evropska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona eura sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Evropska unija i njeni partneri nastavljaju pomagati i ublažavati uslove u kojima borave izbjeglice i migranti van smještaja", navodi se u saopćenju EU.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)