Razmatra se nova mjera u FBiH: "Takav potez bi mogao biti opasan"

0
Radiosarajevo.ba
Razmatra se nova mjera u FBiH: "Takav potez bi mogao biti opasan"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Razmatra se skraćenje roka izolacije u FBiH, ali obzirom da još uvijek vlada Delta soj koronavirusa takav potez mogao bi biti opasan, poručio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, te dodao da će skraćenje izolacije biti moguće kada predominatan soj bude omicron.

Četvrti val pandemije koronavirusa se pogoršava, dodaje Skočibušić, a to je uslovljeno omicron genetskom varijantom.

Zbog visokih brojeva zaraženih pozvao je na poštivanje mjera, ali i na vakcinaciju. Kaže nije kasno za prvu, drugu ili treću dozu.

“Booster doza može doprinijeti da se popravi ova situacija. Mnoga su pitanja vezana za skraćivanje trajanja izolacije. Razmatramo takvu odluku, ali je nismo donijeli. Trenutno prema dostupnim informacijama nakon sekvencioniranja u FBiH dominira delta varijanta. Kada budemo imali omicron varijantu predominantno onda ćemo moći razmišljati i o skraćivanju”, rekao je Skočibušić.

Skočibušić je dodao da su građanima u FBiH dostupne vakcine Moderne, Pfizera i Sinofarma.

“Pozivam sve građane da se uključe, ali i zdravstvene ustanove da rade i popodne”, rekao je direktor Zavoda, piše N1.

Skočibušič je posebno pohvalio Kanton Sarajevo koji vakcinaciju organizuje i u tržnim centrima, i koji traži dodatne vakcine jer ih uspijeva potrošiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije