Reakcija / Razim Čolić: Izjava Mustafe Cerića u Čečeniji je njegov lični stav

06. 10. 2021. u 17:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) i savjetnik aktuelnog reisul-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, objavio je na društvenim mrežama da je prisustvovao inauguraciji predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom za njegov četvrti predsjednički mandat.

Nakon ove objave, stiglo je i saopćenje Razima Čolića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ BiH koje prenosimo u cijelosti.

"Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini - izjavio je za Preporod.info direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Razim-ef. Čolić, komentarišući izjavu bivšeg reisu-l-uleme ef. Cerića u kojoj je politiku Rusije u Čečeniji uporedio sa politikom Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini.

Direktor Čolić je naglasio kako je uvaženi dr. Cerić nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Ramzana Kadirova u Groznom dao izjavu koja izražava isključivo njegov lični stav.

"Inače, bivši reisu-l-ulema Cerić, kao savjetnik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića za islamski svijet, nema mandat predstavljanja zvaničnih stavova Rijaseta IZ u BiH. Islamska zajednica je organizacija koja ima kanale i procedure prilikom iznošenja zvaničnih stavova, što sa ovom izjavom dr. Cerića nije bio slučaj. Svakako, dr. Cerić kao pojedinac često iskoristi slobodu za izražavanje ličnih stavova, na što ima puno pravo", kazao je direktor Čolić.

Podsjećamo, Cerić je nakon inauguracije predsjednika Republike Čečenije Kadirova za njegov četvrti predsjednički mandat izjavio da Evropa ne želi integrirati Bosnu i Hercegovinu u EU, dok je Moskva integrirala Čečeniju, i da bi Evropa trebala da dođe u Grozni, u Čečeniju, "da vidi i nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirovim".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)