Raza Mujanović se kandidirala za izbore: Sport ću vratiti tamo gdje pripada

Radiosarajevo.ba
Raza Mujanović se kandidirala za izbore: Sport ću vratiti tamo gdje pripada
Foto: Radiosarajevo.ba / Razija Mujanović

"Drage moje i dragi moji, želim da vas obavijestim da sam prihvatila kandidaturu na Opštim izborima 2018. godine. Na listi sam Nezavisnog bloka za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u izbornoj jedinici 7 (Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Pale, Foča i Goržde) i bit ću 3. mjesto na listi."

Ovim je riječima legenda naše košarke Razija Mujanović najavila ulazak u politiku i svoju kandidaturu na oktobarskim izborima. 

"Svjesna sam da će biti i pozitivnih i negativnih komentara na moju kandidaturu, ali moja odluka je čvrsta i razumna, želim da svojim znanjem i iskustvom pomognem razvoju Bosne i Hercegovine i da sport vratimo na mjesto koje mu pripada", poručila je ona i dodala:

"Predugo sam posmatrala stvari sa strane, uvijek su me više poštovali van granica moje BiH. Moja ulazak u FIBA Kuću slavnih je samo jedno od priznanja, za mnoga priznanja i ponude iz inostranstva javnost nije ni upoznata. Ali, moja želja je uvijek bila ista. Očekivala sam da ću biti angažovana u KS BiH (što su javno i obećali) ili nekoj od institucija BiH nakon mog povratka iz Ženeve i da ću imati priliku da pomognem mladim ljudima u BiH, te da im moji savjeti i moje ime otvore mnoga vrata u svijetu i da oni budu neka nova Raza Mujanović i novi ambasadori BiH u svijetu. Nije njima bila dovoljna ni FIBA Kuća slavnih, ni medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava, nije bila dovoljna ni srebrena medalja sa Olimpijskih igara u Seulu, ni zlatna medalja za BiH sa Mediteranskih igara 1993. godine, ni to što sam bila 3 puta najbolja košarkašica Evrope, ni osvojene 4 Euro Lige (jedna sa Jedinstvom iz Tuzle) itd. Ali je meni bila i više nego dovoljna podrška naroda u svim gradovima moje BiH i snažna podrška medija da se kandidujem i da se borim, baš kao što sam se i borila kroz svoju karijeru."

Navela je kako u ovu borbu ulazi spremna, a cilj joj je izmijeniti postojeći Zakon o sportu, izvršiti detaljnu analizu sportskih rezultata, te im dati prioritet u svim oblicima, jasno odrediti koje su to sportske grane koje su nam najmasovnije, najtalentovanije i usmjeriti se ka njihovom razvoju, omogućiti svakom djetetu da se bavi sportom.

Ona, između ostalog, želi i zaustaviti trend da naša djeca igraju i predstavljaju druge zemlje, ojačati klupski sport, ali i uvesti sportsku inspekciju koja će detaljno analizirati finansijski rad klubova i saveza, a i kazniti ljude koji su klubove i saveze doveli do gubitaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije