Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine kod Teočaka

1
Radiosarajevo.ba
Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine kod Teočaka
Arhiv / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ratka Đurkovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom jula 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.

Đurković je oslobođen optužbi kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području Opštine Ugljevik, kao i zato što nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistva četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni, piše Detektor.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, zapovjednik Prve majevičke brigade u odnosu na kog je postupak obustavljen jer je ustanovljeno da nije sposoban za suđenje.

Konaković: Održali smo jedan neproduktivni sastanak. Ne zanima me šta Dodik misli o rezoluciji

Konaković: Održali smo jedan neproduktivni sastanak. Ne zanima me šta Dodik misli o rezoluciji

Đurković nije prisustvovao izricanju presude, a njegova Odbrana je priložila medicinsku doumentaciju o njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Ovom presudom on je oslobođen troškova postupka, a srodnici oštećenih su sa imovinsko – pravnim zahtjevima upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije