Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti izručen iz Kanade u BiH

10
Fena
Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti izručen iz Kanade u BiH
FOTO: Fena / Više godina nalazio na području Kanade

Nakon ostvarene komunikacije i saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine s partnerskim institucijama Kanade, izvršeno je lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH Nikole Koprivice (68) sa Sokoca, osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica će biti doveden postupajućem tužiocu koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni Koprivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je s drugim osumnjičenima, kao lični i direktni izvršitelj ratnog zločina, učestvovao je u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

U ovom predmetu, podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

"Tužilaštvo BiH zahvaljuje se partnerskim instiucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije