Rasprodaju ono što je Tito kupio: Desetine miliona dolara uskoro u budžetu BiH

Radiosarajevo.ba
Rasprodaju ono što je Tito kupio: Desetine miliona dolara uskoro u budžetu BiH
Zemlje nasljednice SFRJ – Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH – postigle su dogovor s agencijom koja će realizirati prodaju dvije nekretnine bivše zajedničke države u New Yorku.

Na sastanku je dogovorena i minimalna cijena objekata. Za prodaju tih atraktivnih nekretnina na međunarodnom tenderu rukovođenje je dobila američka agencija Douglas-Elliman i njen stručnjak Tristan Harper, piše B92.

Zgradu na Petoj aveniji u New Yorku SFRJ je kupila još 1946. godine za tadašnjih 300.000 dolara za svoju misiju pri UN. Sada se prodaje za 50 miliona dolara, a po ranijim Harperovim izjavama, bilo je šest zainteresiranih kupaca.

Zemlje-sukcesori bivše SFRJ dogovorile su se da je neće prodati ispod 40 miliona dolara, a da početna prodajna cijena bude deset miliona dolara viša. Na kraju, tek kada se prikupe ponude, zemlje-sukcesiori će, svaka pojedinačno, donijeti konačnu odluku o prodaji, odnosno da li im ugovorena cijena odgovara ili ne. 

Prije nekoliko dana objavljeno je da se rezidencija bivših jugoslovenskih ambasadora pri svjetskoj organizaciji, nedaleko na Park aveniji, prodaje se za 18 miliona dolara. Riječ je o duplexu-pentahousesu od 450 kvadratnih metara, sa četiri velike terase, u kojem već više od 25 godina niko ne stanuje, dok Srbija plaća troškove održavanja. 

"Svaki potencijalni vlasnik tog zdanja i obližnje rezidencije neće dobiti samo prekrasni dom na Petoj aveniji s veličanstvenim pogledom na Centralni park i luksuzan stan na Park aveniji, već u neku ruku i dio historije New Yorka", ustvrdio je Harper. 

U prvoj polovini juna raspisan je tender za izbor lica zainteresovanih za kupovinu Titove njujorške recizedencije – pentahousa i stiglo je deset ponuda.

O izboru evenutalnog kupca uskoro će biti obavještene sve države bivše SFRJ, pa se može očekivati da o kupcu i iznosu koji je platio za to nekadašnje jugoslovensko zdanje bude obavještena i javnost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije