Raspada se koalicija: SBB raskinuo saradnju sa SDA u Unsko-sanskom kantonu

Radiosarajevo.ba
Raspada se koalicija: SBB raskinuo saradnju sa SDA u Unsko-sanskom kantonu
Foto: Arhiv / Ilustracija
Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost Unsko-sanskog kantona donio je odluku o raskidanju koalicije sa Strankom demokratske akcije u ovom kantonu, saopćeno je iz ove stranke.

Na svojoj zvaničnoj Facebook stranici KO SBB USK-a je iznio nekoliko zaključaka, među kojima se navodi da će prestati davati podršku aktuelnoj vlasti u ovom kantonu, te su apelirali i na druge političke subjekte da naprave novu parlamentarnu većinu.

"Mi smo spremni podržati manjinsku vladu. Ovim putem također napominjemo naše članove i građane da smo do sada bili stabilizirajuci faktor i podržavali rad izvršne vlasti. Ne želimo i nećemo biti dio politike koji se bavi isključivo kadrovskim pitanjima i ne želimo da naš rad dovede funkcionisanje kantonalnih institucija pod znak pitanja. Trenutnoj vladajućoj političkoj stranci dali smo i previše vremena da riješe unutarstranačke probleme koji već mjesecima blokiraju rad kantona", istaknuto je u ovom saopćenju.

Vrlo brzo, reagovao je i Kantonalni odbor SDA USK, iz kojeg je saopćeno da nisu iznenađeni ovom odlukom, te kako će oni nastaviti borbu za stabilizaciju kantona i funkcioniranje svih nivoa vlasti u ovom kantonu.

"Dosadašnji procenat učešća u vlasti SBB bio je nesrazmjeran izbornom rezultatu i kapacitetu u Skupštini USK. Također, nismo iznenađeni ovakvom odlukom s obzirom na svakodnevne zahtjeve predstavnika KO SBB USK po pitanju imenovanja i instaliranja privatnih i poluprivatnih kadrova na pozicijama u vlasti, koje su nažalost u određenim situacijama nanosile štetu aktuelnoj izvršnoj vlasti u USK i građanima", zaključuje se u saopćenju KO SDA USK.

Ovo je, podsjećamo, drugi kanton u kojem je došlo do raspada trenutne vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH, nakon što su ranije krajem marta kantonalni odbori ovih stranaka raskinuli saradnju u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije