Zastupnici definitivno odlučili: Nema povećanja akciza i cijena goriva

E. H.
Zastupnici definitivno odlučili: Nema povećanja akciza i cijena goriva
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet na set zakona o povećanju akciza, zbog čega je ovaj zakon stavljen van parlamentarne procedure.

Nakon burnih rasprava u PS BiH, zastupnici su odlučili da u ovom trenutku neće doći do povećanja akciza u našoj državi, te da će cijene nafte i naftnih derivata ostati iste.

Sa 21 glasom Za, 14 Protiv i jednim Suzdržanim, te zadovoljenim entitetskim većinama, zakon nije podržan i smatra se odbijenim, te je ovim završena farsa sa Zakonom o akcizama, koja je trajala prethodnih mjeseci.  

Podsjećamo, Dom naroda nje mnogo ranije usvojio ovaj set zakonskih rješenja, kojima je predviđeno povećanje akciza na gorivo, naftu i naftne derivate. Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je da akcize budu povećane za 15 feninga, te da taj novac bude utrošen za izgradnju cesta i autocesta. Također, ovaj zakon jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Također, zastupnici su zajedno sa Zakonom o akcizama odbili i Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koji su zajedno činili set reformskih zakona.

Odbijen je i još jedan zakon iz ovog seta, a riječ je o Izmjeni Zakona o osiguranju depozita u bankama, koji nije imao dovoljno entitetske većine iz RS-a, ali za razliku od ostalih ovaj zakon će ići na naknadno usaglašavanje.

Ipak, iako je ovaj zakon izbačen iz parlamentarne procedure, Vijeće ministara BiH još uvijek je u mogućnosti da ovaj zakon vrati na glasanje, ukoliko izmijene neke dijelove ovog zakona, što je vrlo vjerovatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije