Ramo Isak o dolasku srbijanskih policajaca u BiH: "Odgovorno tvrdim da nema razloga za strah"

23
Radiosarajevo.ba
Ramo Isak o dolasku srbijanskih policajaca u BiH: "Odgovorno tvrdim da nema razloga za strah"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ramo Isak

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se u povodu najava da će nekoliko policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sezonski obavljati službene dužnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine, odnosno da će asistirati policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

"Pozivam političare i nositelje javnih funkcija da ne dižu bespotrebno tenzije i ne stvaraju osjećaj straha kod građana Bosne i Hercegovine. Neodgovornim ponašanjem, politikanstvom i tendencijom da se po svaku cijenu u izbornoj godini prikupe jeftini politički poeni bespotrebno se unosi strah među građane.

Svi političari, vrlo jednostavnom pretragom na internetu, mogu doći do podataka o međupolicijskoj saradnji ministarstava unutrašnjih poslova regiona. Kao primjer toga navest ću da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u nekoliko navrata boravili su na teritoriji Republike Hrvatske gdje su pružali pomoć policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske u obavljanju službenih poslova i zadataka u toku turističke sezone. Također, kao primjer međupolicijske saradnje navest ću i činjenicu da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije u toku turističke sezone ima raspoređene policijske službenike u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a u toku turističke sezone rasporediti svoje policijske službenike na teritoriji Republike Srbije", poručio je Isak.

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

Međupolicijska saradnja u turističkim sezonama kao i u svim drugim vidovima međupolicijske saradnje odvija se u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i potpisanim sporazumima, naveo he.

"Neodogovorno je i sramotno međupolicijsku saradnju predstavljati kao pokušaj agresije i stvarati sliku da šest policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koji će biti raspoređeni kao ispomoć u toku turističke sezone u Banjaluci, Foči i Trebinju, predstavljaju nacionalnu prijetnju Bosni i Hercegovini. Još jednom pozivam političare da ne dižu tenzije i ne straše građane Bosne i Hercegovine. Sigurnosni sistem nije teren na kojem trebate voditi predizborne kampanje. Građanima Bosne i Hercegovine odgovorno tvrdim da nemaju nikakvog razloga za strah i da neće doći do bilo kakvog narušavanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a posebno ne agresije", navodi se u reakciji ministra Isaka.

Podsjetimo, policajci iz Srbije od 22. jula bit će u Banjoj Luci, Foči i Trebinju, a, više možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije