Efendija Peštalić / Ramazanski dani u Srebrenici su posebni

24. 04. 2020. u 09:43:00 Fena

Shares: 0

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir efendija Peštalić kazao je da su spremni dočekali ramazan i da će ramazan organizirati po preporukama Rijaseta Islamske zajednice u BiH, naglašavajući da je poseban osjećaj ramazanske dane provoditi u Srebrenici.

"Nama je najvažnije da smo u Srebrenici svaki dan i da tu dočekujemo ramazan pa i Bajram ako Bog da. Zahvalni smo dragom Bogu za tu blagodat. Posebno treba istaći da je bilo i težih dana za žrtve genocida, koje su uprkos svemu što su preživjele uspjeli sačuvati dostojanstvo i ostali jaki, te prepoznatljivi u cijelom svijetu", istakao je ef. Peštalić.

Iako je mjesec ramazan dočekan u vrijeme pandemije, ef. Peštalić ističe kako se svaki vjernik mora da prilagodi svim okolnostima i da uvijek traži pozitivno u svemu onome što ga zadesi.

On navodi da je najvažnije zdravlje džematlija i da će ramazanske aktivnosti biti organizirane prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

"Naši zajednički obredi, namazi i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama obavljat ćemo u kućama poštujući upute Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa. Poruka našim džematlijama je da iskoriste ovo vrijeme i što više provode sa porodicama u namazu. Bilo je lijepo da se u Srebrenici organiziraju zajednički iftari u kojem su svi bili uključeni kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz dijaspore. Nedostajat će nam to druženje, to je imalo svoju čar i to će se nastaviti u budućem periodu. Našim džematlijama i muslimanima širom svijeta želim sretne ramazanske dane", poručio je ef. Peštalić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA