Tajna dr. Dabića: Radovan Karadžić otkrio kako se godinama skrivao od svijeta

Radiosarajevo.ba
Tajna dr. Dabića: Radovan Karadžić otkrio kako se godinama skrivao od svijeta
EPA / Radovan Karadžić u sudnici
Radovan Karadžić, haški osuđenik, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga prvi put je, ovih dana, javno govorio o tome kako je tekao njegov život dok se sakrivao pred potjerom.

Zbog ratnih zločina, koje su činili Vojnici Republike Srpske pod njegovom komandom u Bosni i Hercegovini, Radovan Karadžić pronađen je i uhapšen 30. jula 2008. godine, do kada se uspješno skrivao pod alijasom doktora Dragana Dabića.

Gustom bradom, slamnatim šeširom i mršavljenjem uspio je gotovo deceniju izbjegavati potjernicu, a umakao je nekim od najvećih tajnih službi i svjetskim "lovcima na glave", nakon čega ga je dočekalo hapšenje i optuženička klupa.

"Helikopter UN-a lebdio je iznad moje porodične kuće i tada smo već imali unuka. Bio sam zabrinut i ljut, a glasine o likvidaciji su postajale sve uvjerljivije. To je potvrdila i Carla Del Ponte, a imam i ja taj snimak. Tada sam riješio da odvedem porodicu dalje od svega i da se ja malo sklonim", kazao je Karadžić u intervjuu za Večernje novosti, u kojem je prvi put pojasnio kako mu je uspijevalo skrivati sve te godine.

On je dodao kako je u Srbiju došao kada je ubijen Đinđić, a u isto vrijeme je usvojen Zakon o saradnji RS-a s Haagom, nakon čega je odlučio zahvaliti se ljudima koji su ga čuvali, jer "nije želio da ih inkriminiše".

"Tada sam počeo da živim sam, izlazio sam kasno noću, šetao i kupovao da jedem. Međutim, policija je počela da traga za 'Zemuncima' i njihovim skrovištima. Zanimali su ih stanovi u kojima navodno niko ne živi. Zato sam riješio da se pokažem komšijama, da vide da tu živi nekakav 'čičica'. Najprije sam morao da sa 112 kilograma spadnem na 80. Počeo sam da nosim drugu odjeću, rolke, široke majice, sve ono što nikad nisam. Govorio sam ekavski. Krenuo sam da se zanimam za zdrav način ishrane, pa sam se obreo na nekoliko predavanja i upao u sve to", istaknuo je jedan od najtraženijih bjegunaca modernog doba.

Dodao je da mu je u jednom trenutku nestalo novca, zbog čega je radio za neke kompanije, držao predavanja o zdravoj ishrani, nakon čega je završio i kurs iz parapsihologije. Sve dok nije konačno uhapšen.

"Znao sam da je Haag kao razjareni bik. Još u avionu Vlade Srbije shvatio sam da im nisam nešto naročito bitan, osim kao srpska paradigma, koju će vaspitno i egzemplarno udariti, da se srpstvo ili bar RS i njen narod, nikad ne oporave. Na prvom mjestu mi je bilo da ne branim samo sebe, već cijelo srpstvo, jer me zbog toga i traže", zaključio je Karadžić u ovom intervjuu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije