Uspješno izvedena vježba "Parlament 2020" i dodijeljena priznanja

N. Ka.
Uspješno izvedena vježba "Parlament 2020" i dodijeljena priznanja
Foto: Radiosarajevo.ba / Međunarodni dan Civilne zaštite

Svake godine 1. marta obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je tim povodom danas u Sarajevu da smo bili svjedoci prirodnih katastrofa i da smo tada uvidjeli značaj civilne zaštite.

"Važno je održati i koordinirati obučavanje građana o pružanju prve pomoći. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana CZ moramo se sjetiti pripadnika CZ-a koji nesebično riskiraju svoj život", kazao je Radončić.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dodjeljena su priznanja i zahvalnice za nesebičan doprinos i angažman.

Dobitnici Ordena Viteza Međunarodnog reda CZ dobili su Predrag Ristović, Eugen Ćubela i Mustafa Kadribegović. Zahvalnice zaštite i spašavanja dodijeljene su Ambasadi Republike Češke u BiH, Sportskom i naučno-istraživačkom klubu "Atom" iz Zavidovića, Spasilačkoj službi "olf" iz Foče, Federalnom hidrometeorološkom zavodu, Stevi Žurđeviću iz "World Vision", Fondaciji "Cure" Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Gornji ragić" Brčko distrikt BiH, Aidi Hadžić-Hurem UNDP.

Pohvale zaštite i spašavanja dodjeljuju se i Milanu Novitoviću, Civilnoj zaštiti RS, Muharemu Ćupini, Dobrovoljnom vartrogasnom društvu "Vitez", Stevi Perišiću (CZRS), Enesu Memiću (FUCZ), Jadranki Jurić (FUCZ), Draganu Jeliću (Odjeljnenje za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, Hajrudinu Džonliću, Elvedinu Osmanbašiću, Ševalu Korajčeviću (Agencija za statistiku) Almiru Beridanu (Ministarstvo sigurnosti BiH.

Na trgu ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine održana je vježba spašavanja sa visine. Učestvovali su timovi Federalne uprave civilne zaštite i Republičke civilne zaštite RS-a. Vježba kodnog naziva "Parlament 2020", pokazala je spremnost pripadnika CZ-a da odgovore na sve zahtjeve koji se stave ispred njih.

Mustafa Kadribegović, FUCZ dobitnik Ordena Viteza kazao je da su priznanja poticaj za budući rad.

"U posljednjih šest godina koliko ja radim, bilo je puno aktivnosti. Mi iz FUCZ radimo na unaprjeđenju sistema i smatramo da se iz dana u dan ta djelatnost ima sve veći značaj", kazao je Kadribegović.

Nenad Ikonić iz Civilne zaštite RS-a, kaže da je svaka nagrada vjetar u leđa pogotovo kada je riječ o nagradi Ministarstva sigurnosti BiH.

"Imamo solidnu opremu, RUCZ ima usku saradanju sa FUCZ-OM i uvijek smo na istom kanalu. Danas je pokazna vježba evakuacije stanovništva, urušene su stepenice u Parlamentu i radit ćemo izvlačenje unesrećenih", rekao je Ikonić.

Ministar Radončić je kazao da je ova vježba bila impresivna, te je čestitao svima koji su učestvovali u organizaciji.

"Ovo je poruka građanima da imamo pripadnike CZ koji su spremni da odgovore na zahtjeve u cilju njihove zaštite", zaključio je Radončić.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a kazao je nakon uspješno izvedene pokazne vježbe da su ovakve akcije važne da se prezentuju njihove sposobnosti.

"Mi već intenzivno radimo na jačanju kapaciteta i ovo je dokaz da se saradnja može podići na jedan viši nivo" rekao je Solak.

On je dodao da osim saradnje sa CZ RS imaju dobru saradnju i sa nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije