Radončić u Tuzli: U narednih 15 dana doći će do rješavanja problema s migrantima

Radiosarajevo.ba
Radončić u Tuzli: U narednih 15 dana doći će do rješavanja problema s migrantima

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić boravio je danas u Tuzli i održao sastanak sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, izvještava RTV7. Kako je rečeno, u narednih 15-ak  dana doći će do rješavanja problema s migrantima koji trenutno borave u Tuzli. 

Grad Tuzla se konkretno uključio u rješavanje krize, pa će već u martu rebalansom bužeta Grada, oko 120 hiljada KM biti izdvojeno za jačanje kapaciteta državne Granične službe,dogovoreno je na sastanku.

"Znate da nam nedostaje skoro 1.200 graničnih policajaca. Ići ću u Beograd i jedna od osnovnih tema razgovara bit će da Srbija jača zatvaranje svojih granica. Ako Srbija zatvori svoje granice, očekujem da hoće, time će i pritisak na bh. granicu biti slabiji. Radi se o problemu gdje je država spavala 3-4 godine i radi se o problemu koji će trajati između nekoliko godina i nekoliko decenija. Za dva mjeseca, mislim na sebe i Ministarstvo sigurnosti, ne možemo preko noći riješiti problem, nemamo čarobni štapić, ali entuzijazma mi neće nedostajati", objasnio je Radončić i dodao da "ping pong igra s migrantima u BiH mora prestati.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je u posljednje dvije godine u BiH ušlo 56.300 migranata, koji su registrirani i kojima su uzeti biometrijski podaci.

"Ove godine, dakle za ova dva mjeseca i sedam dana, ušlo je 3.560 migranata. Trenutno je prosjek ulazaka - 100 migranata dnevno. Od toga, nažalost, 80 posto uđe u Tuzlu. Trenutno u Tuzli, što u urbanom djelu šatorskog naselja, što u pokretu, što u privatnom smještaju, ima između 700 i 800 migranata", rekao je Ujić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije