Turska savjetuje migrantima da ne idu preko BiH i Hrvatske?

Radiosarajevo.ba
Turska savjetuje migrantima da ne idu preko BiH i Hrvatske?
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Migranti na granici Turske i Grčke

U Grčkoj je na društvenim mrežama i u medijima osvanula geografska karta s "rutama" koje pokazuju put od Turske sve do Francuske i Njemačke.

Navode kako je mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je službena turska državna televizija TRT, a navodno ju je prenijela i na Twitteru.

Prema njoj, migranti bi se kretali putem pet pravaca do različitih mjesta ulaska u Grčku. Četiri rute vode do grčkih otoka i jedna do kopnene granice preko rijeke Evros.

Kurz: Ako migranti probiju granicu Grčke, zaustavit ćemo ih na zapadnom Balkanu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz istakao je da postoji trostruka sigurnosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu. "Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU.

Nakon dolaska u Grčku trebali bi prijeći u Italiju i na kraju se zaputiti prema Francuskoj, koja je prikazana kao glavno odredište.

Zanimljivo, preporuka je da ne idu preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije