Radončić o novom migrantskom valu: Očekujemo solidarnost Europske unije

N. Ka.
Radončić o novom migrantskom valu: Očekujemo solidarnost Europske unije
Foto: Fena / Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, nakon završene pokazne vježbe pripadnika civilne zaštite kratko se osvrnuo i na najavu novog migrantskog talasa koji bi mogao pogoditi BiH, te komentarisao spremnost naše zemlje da odgovori na izazove.

"Niko u EU ko ne raspolaže organizovanom, moćnom civilnom zaštitom, policijskim strukturama i graničnom policijom nije spreman za prihvatanje vala od nekoliko miliona izbjeglica. Jedino ukoliko zemlje EU ponude jedinstven odgovor, a čini mi se i vidim da hoće, mogu zaustaviti takav priliv koji je praktično iskorišten kao jedna, dosad neviđena borba živim ljudskim tijelima, da se vrši preseljavanje naroda s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva, odnosno konkretno u Siriji. , kazao je Radončić.

Bosna i Hercegovina ne može sama dnevno primati po deset hiljada migranata, istaknuo je Radončić i dodao da se jako teško nosimo i sa cifrom od nekoliko hiljada, koji su stalno tu.

"Mi očekujemo da će zemlje EU biti veoma solidarne, veoma odgovorne, veoma čvrste u svome odgovoru i da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona, to su BiH, Crna Gora i Srbija, smatraju dijelom koji ne zanima EU. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i očekujem da će se to tako i dogoditi.“

Radončić ističe da u scenariju u kojem bi Srbija i Hrvatska izvele vojsku na svoje granice, uključujući i onu sa BiH, kako bi spriječili novi priliv migranata, isto odluči učiniti i Predsjedništvo BiH, uprkos činjenici što se takvoj ideji ranije protivio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Postoji izreka 'nužda zakon mijenja'. Mislim da imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana, iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju vojske, ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo i u logistici, kada su u pitanju šatori, cisterne s vodom, da bi se napravila određena naselja, ali je ključ, i ja zaista očekujem, da bi u takvom veoma lošem scenariju po BiH, Predsjedništvo BiH imalo jedinstvo da treba izvesti Oružane snage“, zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije