Radončić: Naša obaveza je da prvenstveno vodimo računa o BiH

Radiosarajevo.ba
Radončić: Naša obaveza je da prvenstveno vodimo računa o BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas su na drugoj vanrednoj sjednici bile dvije tačke dnevnog reda migracije i koronavirus. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je kazao da se danas razgovaralo o najaktuelnijim temama za našu zemlju.

"Vodili smo veoma ozbiljan dijalog, odnosno razgovor o migrantskoj krizi. Svi članovi Vijeća ministara upoznati su s informacijama kojima raspolažu Ministarstvo sigurnosti BiH, naša Granična policija, Služba za poslove sa strancima, Odsjek za migracije i, naravno, što sami znate, BiH očekuje nekoliko raspleta", rekao je Radončić.

Državni ministar sigurnosti je rekao kako, prije svega, očekuje da Europska unija "prestane s politikom takozvanih otvorenih vrata, koja je ohrabrila milione migranata da krenu ka Evropskoj uniji".

"Naša obaveza je da prvenstveno vodimo računa o BiH, sigurnosti bh. građana, pa onda i migranata. Očekuje se da mi što jače pojačamo istočnu granicu. Ići će se i u bržu razmjenu nečega što se zove međunarodni kontakti, razmjenu podataka", rekao je Radončić.

Ministar Radončić je komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je ranije rekao da se neće dozvoliti angažovanje Oružanih snaga BiH na zaštiti granice.

"Gospodin Dodik je rekao da državne institucije nemaju odgovor na ovu krizu, a istovremeno je povukao dva poteza koja nam ne pomažu. Jedan je, da nije dozvolio angažiranje snaga Frontexa, odnosno evropskih policajca, a danas smo dobili poruku da je on protiv toga da OSBiH izađu i pomognu našim graničarima. Mi resurse Oružanih snaga moramo da koristimo na način njihovih šatora, cisterni, da možemo napraviti šatorska naselja", zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije