Radončić Lavrovu: Dio propagande da se muslimani s Balkana predstave kao opasnost

0
Radiosarajevo.ba
Radončić Lavrovu: Dio propagande da se muslimani s Balkana predstave kao opasnost
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fahrudin Radončić

Nakon izjave minisar vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je kazao da Moskva ima informacije da su plaćenici iz Bosne i Hercegovine, Albanije i s Kosova upućeni u Ukrajinu, reagovao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Kao bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je na tu odgovornu dužnost biran dva puta, i čovjek koji je prvi u regionu inicirao dopune krivičnog zakona kojim se u jednoj državi visokim zatvorskim kaznama sankcionira odlazak njenih državljana na strana ratišta ili organiziranje i finansiranje takvih nezakonitih misija, moram reagirati na, u biti, antimuslimansku izjavu ruskog ministra vanjskih poslova.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Dakle, treba provjeriti činjenice u vezi sa izjavom ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da plaćenici iz BiH, Albanije i Kosova ratuju u Ukrajini, bez obzira što se takva objava Lavrova u kontekstu aktuelne krize u odnosima NATO i Rusije može posmatrati i kao dio ruske propagandne strategije da se muslimani sa Balkana predstave kao sigurnosna opasnost u srcu Evrope.

Državljani BiH koji eventualno odlaze na strana ratišta, zahvaljujući i izmjenama Krivičnog zakona, znaju da će po povratku u zemlju biti sankcionirani i zato vjerujem da nema puno usijanih glava koje su spremne rizikovati zatvorsku kaznu zbog odlaska na ratište u Ukrajinu ili neku drugu zemlju.

Da podsjetim, Bosna i Hercegovina, odnosno njeno neovisno pravosuđe (suportovano činjenicama dobijenim od domaćih i stranih obavještajnih i nadležnih policijskih agencija), već je višegodišnjim zatvorskim kaznama osudila znatan broj povratnika sa sirijskog i drugih ratišta.

Time smo pokazali da je naša država ozbiljna članica antiterorističke alijanse i pouzdan partner u borbi protiv paravojnih formacija.

Upravo zato su izjave gospodina Lavrova politikantske i tendenciozne sa ciljem skretanja pažnje od suštine i ciljeva agresije koju njegova vlada priprema prema suverenoj državi Ukrajini", navodi se u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije